... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

2009.02.07. 16:09 | @i | Szólj hozzá!

Pomelo't Ho Shi Minh-nek: az indokinai buddhizmus izei

Mindharom meglatogatott orszagrol azt mondjak, hogy alapjaban veve buddhista. Vegigjarva Vietnam, Laosz es Kambodzsa szentelyeit es elnezegetve az oda betero embereket mi is megtapasztalhattuk, hogy a keleti vallasok valoban mennyire toleransak es milyen mertekben keverednek egymassal. Jo-jo, gondolom az is szamit, hogy mig vietnamban a buddhista szerzetesek es a kommunistak jol meg voltak egymassal a regi rezsim elleni kuzdelemben (persze ki-ki a maga modszereivel), addig Laoszban kicsit rovidebb porazon tartjak a vallast (csak a szentelyekben lehet szo vallasrol, betiltottak az egyik meditativ rendet).

A vietnamiakrol egy regota itt elo francia vendeglatonk azt mondta, hogy igazabol kinaiak. Bar sokszor osszevesztek az eszaki nagy testverrel (es el is poroltak ha kellett!) tapasztalataink szerint a megallapitas igaz. Hasonlo nyelvcsalad (csak a franciak latinositottak az irast), dolgoznak mint a guzuk es hat az itteni buddhizmust nagyon vastagon atitatja a konfucianizmus es a valamelyest a taoizmus. Egy vietnami buddhista templomban buddha mellett ott vannak az osok es hires hadvezerek szobrai is. A szentelyek kinai hangulatu pagodak (tele szep kalligrafiakkal), amiket a hivek naponta teletomnek buddhanak es az osoknek szant aldozatokkal (remek kis elore elkeszitett egysegcsomagokat lehet kapni a szentelyek korul (lampaolaj, szalonna, gyumolcsok, tojas, elegethetu mu-papirpenzek, gyumolcsok)). Allandoan egnek a fustolok es nagy a nyuzsges. A kinaiaknal a szentelyek es a gyulekezet unnepi terme osszetartozik, nagy ebedeket es vacsorakat rendeznek, mikozben a buddhista szerzetesek a hatterben eppen valamelyik os vagy buddha elott zsolozmaznak. Az osok tisztelete miatt nem tunik szemelyi kultusznak, hogy Ho Shi Minhnek szamtalan szentelye van ahova a vezeto aranyozott szobra ele nap mint nap hordjak az emberek a gyumolcsoket es a viragot. O is egy a sok megemlekezni erdemes es melto os kozul.

Laoszban lattuk talan a buddhizmusnak a legtisztabb formajat a 3 orszag kozul. Itt a Theravada buddhizmus talalhato, mely a legosibb a meg meglevo buddhista iskolak kozul es meglehetosen konzervativ. Leginkabb csak DK azsiaban talalhato es kisebbseget alkot. Nem tudom mashol mennyire elmelyult, de nekem itt nem egy meditativ, hanem egy laikus vallasnak tunt rengeteg kulsoseggel. Bar az igazat megvallva a rengeteg szerzetesen kivul akik reggelenkent koldulni mennnek -mert a buddhizmus ezen agaban nem dolgozhatnak (a kommenistak ezert nem is szeretik oket, egy idoben meg is tiltottak nekik a koldulast, de aztan szarazsag lett es a nep kilobbizta, hogy inkabb kolduljanak mint kapaljanak)- nem sok embert lattunk a templomokban, a legtobb szentely ures, meg fustolo sem eg.

Amugy Buddha forogna a sirjaban (vagy mast csinalna ha a buddhista keretekben probalnank meg a problemat elkepzelni) ha latna hogy tanitasa a az onmersekletrol es a javak elveteserol milyen kevesse jelenik meg egy valamire valo helyi szentelyben. Arany buddhaszobrok es egyebek, rettentoen feldiszitve mindenhol es nagy tablakra ki van irva ki mennyit adakozott a kolostornak (aaa... egyaltalan nem tunik kenyszerito erejunek). No persze ugyanez a helyzet a masik nagy tanitoval Krisztussal is ugye. O se nezne nagy orommel mi minden van felhalmozva a neveben a templomokban.

Kambodzsa aztan megint mas volt. A kambodzsaiakrol azt mondjak ket kultura (kina es india, ime indokina) es szamtalan nep keverekebol jottek letre, magukrol is igy tartjak es hat valoban nagyon latszik is. Ezt mar pedzegettem kicsit korabban: az indiaiakra hasonlitanak kulturajukban es a tobbi indokinaira (laosz, vietnam) arcvonasaikban. A szentelyekben buddha mellett shiva, vishnu es egyeb istensegeknek is aldoznak. Klasszikus tancaik es zeneik a hinduizmus nagy eposzaibol, elsosorban a Ramjanabol meritenek. Manapsag mar buddha a dominansabb, de a regi khmer szentelyekben (bar buddhistanak mondjak oket) en nem sok klasszikus buddhaabrazolast lattam, viszont hindu istensegeket boven. Persze ellentmondas nincs mert hat Buddha (Gautama Buddha ha pontosak akarunk lenni) a buddhista es a hindu tanitas szerint Vishnu egyik megtestesulese. Vishnunak, a megtartonak, ugye megvan az a jo szokasa, hogy idonkent emberi formaban testesul meg, hogy tanitsa az embereket. Ilyen megtestesulese volt pl Krishna is (egyesek szerint).

Szoval vallasugyben errefele minden-mindennel keveredik ellentmondas nelkul. Ez nekunk europaiaknak kicsit meglepo, de ha belegondoulunk hasonloan nagyokat neznenk ha romai katolikus ritusokhoz szokott emberkent pl ellatogatnank afrikaba vagy del-amerikaba ahol a keresztenysegnek (nekunk) bizarr agai alakultak ki, mert magukba szivtak a helyi vallasok kulso es belsosegeit (fo is a feje az aktualis papanak mit kezdjen ezekkel a joravalo, de hat 3-400 eve meg biztos magjan landolot eretnekekkel). Azt mar csak zarojelben jegyzem meg, hogy pl a Pilist a vilag kozepenek tarto taltos-kereszteny egyhaz sem a fosodorba tartozik, es furcsa (szerintem egymasnak ellentmondo) dolgokat tesz egymas melle (emiatt meg Szent Isvannak lehetnek almatlan ejszakai).

Ja es hat Thaifold. Ott ugye praktikusan nem jartunk (3 nap Bangkok masfel eve), de a neprajzi muzeumokbol tudjuk, hogy ott masszivan keveredik bele a tibeti buddhizmusban is megtalalhato samanizmus!

Legyen ennyi eleg mara.

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr11927775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása