... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2009.09.28. 11:00 | @i | Szólj hozzá!

Velo Tomate = Bicikliparadicsom

Bar elso bejegyzesem burokraciarol es kuzdelemrol szolt masodikkent egy vidam, eloremutato es peldaerteku dologrol nyilatkoznek. Nehogy ugy nezzek ki mint honfotarsaink jelentos resze, hogy mas orszagban minden szar, kretenek elnek es kulonben is rohadjanak meg.

 

Parizsban iszonyu erofeszitessel es hatekonysaggal nepszerusitik a biciklizest es rengeteget tesznek is erte. A nagy bulvarok szerkezetet teljesen atalakitottak. Az aszfalt felet a buszoknak es biciklistaknak felretett, buckasorral levalasztott kulon savok fogalljak el. Peldasan es biztonsagosan kiepitett bringautak talalhatok mindenhol. A varos tele kiepitett bringatarolokkall. Ennek eredmenyekent a dugok eltuntek a varosbol, minden szep es jo. Emlekszem 1995ben orulet volt autoba ulni es allandoan zsufoltan budos volt a varos, most 5od annyi auto jar!

Es ami a hab a tortan! Itt a VELIB szolgaltatas. A dolog lenyege, hogy miutan az ember a bankkartyajaval regisztralt 1 napra vagy 7 napra a varosban egymastol 150-250 meterenkent talalhato, kb 1000 biciklilerakat (lasd itt, allitolag 30,000 bringa) valamnelyikebol felmarkol egyet es megy vele dolgara. Az elso fel ora ingyen van, a kovetkezo 1 EUR es utana 4EUR minden megkezdett felora. Tehat arr van optimalizalva, hogy az emberek rovididore hasznaljak a biciklit, majd tegyek vissza. Ha netan a 30 perc nem eleg, hogy A pontbol B pontba jussunk, megallunk egy lerakatnal, letesszuk a bicot es felveszunk egy masikat. Elkepzelhetetlenul nagy szabadsagerzete van az embernek azaltal, hogy ide-oda bringazik a varosban, nem kell ugyanoda visszamennie a bringaert, nem kell a metroval szivnia. Es meg gyakorlatilag ingyen is van a dolog.

<  

Persze azert akad egy-ket apro kellemetlenseg.

Az elso, hogy neha bizony nem talal az ember bringat es baktathat a kovetkezo taroloig. Ezen ugy probalnak segiteni, hogy azokon a helyeken ahol kronikus bringahiany van +15 perc ingyen bringazast kaphat az ember ha ott hagyja a biciklijet (altalabn hegy es dombtetok). Nekunk szerencsenk van mert a szallodank mellett van egy ilkyen igy minden este hazafele szerzunk bonust.

Kellemetelenebb problema amikor az ember letenne a bringat, de minden hely foglalt, ilyenkor sovanu vaddiszno vagtaban kell keresni szabad lerakatot mielott az ido elszall.

Aztan persze szegeny kozos lovak igen csuf allapotban is lehetnek, jol meg kell nezni mire ul az ember. Elsonek ugye az ember  a gumikat nezi meg. Aztan amikor kivette a bringat es rajon a lanc le van esve es nem lehet visszarakni a kovetkezo korben mar ezt is ellenorzi, aztan kesobb igy tesz a valtoval, majd mar azt is megnezi nincs-e eltorve a kormamany (a muanyag bortias miatt ez nem nyilvanvalo). De lassan mar az osszes lehetseges korsagot kiismertuk, igaz napi 4-5 bringat hasznalunk.

Zsuzsa megfigyelokepesseget dicseri,hogy hamar kiszurta azokat a bringakat kell elhozni amelyeknek magasra van allitva a nyerge (igenyes bringahasznalo ugye beallitja es ilyen embert roncsot nem valasz) illteve amelyiknek eg a lampaja, mert hasznalatkor a lampa automatikusan bekapcsol es egy ideig egve marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr741410126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása