... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2011.09.08. 11:44 | @i | Szólj hozzá!

Vallasokrol I

Eloszor is, cak hogy ne nezzek ki egy puffogo, "minden szar" idiotanak, nagyon sok kedves emberrel talalkoztunk es igen sokat tanultunk. Masreszt en sokkal roszabb csesztetesre szamittam az Indiarol elmondottak alapjan. Akad neha egy ket koldus aki rangatja az ember ruhajat es arus aki szol, hogy hejj, mister..., de nem sok es az egyiptomiakhoz vagy a koros feketetoi vasar roman romaihoz kepest egyaltalan nem kitartoak (raadasul a helyiek szerint itt is ugyanaz a berkoldusmaffia uzemel mint nalunk, kozos gyokerekkel).

De azert csak kikivankozik belolem, nem kontorfalazva az eros velemenyemet irom le. A jokat mar irtam, jojjon egy kis rossz is a teljesseg kedveert. Most mar eleg idot toltottunk a hinduk kozott, hogy merjek velemenyt mondani. Elozeteskent annyit, hogy eddig rajtuk kivul a vilag osszes nagy vallasaval kapcsolatban gyult mar tapasztalatom.

Egyre inkabb egyetertek Gandhival es az itteni, ertelmisegi hazigazdainkkal, hogy a kaszt rendszer egy iszonyatosan kartekony es rombolo hatasu dolog. Az itteni atlagember (azaz a tarsadalom alsobb retegei) megrazoan, szinte allatian viselkedik. Az empatianak, a segitokeszsegnek, az elorelatasnak, az udvariassagnak es a kooperacionak nyoma sincs. Az uttesten igen nehez atkelni, mert a jarmuvek vezetoi egyszeruen nem veszik tudomasul, ha valaki elottuk at akar kelni. A vilag hasonloan zsufolt reszein a gyalogos ele vagy moge kormanyoznak, itt tovabb mennek egyenesen. Es ugyanez mindenhol. Felloknek, nem varjak meg mig kiszallsz a jarmubol omlenek be agyatlanul. Megrazo. Ha valami latnivalo van vagy osztanak valamit pillanatok alatt kialakul az elallatiasodott lokdosodes, taposas, sokkal alacsonyabb az ingerkuszob mint minalunk pl Metro ujsag osztaskor, es persze sokkal tobben vannak.

A masik megrazo az agyatlansag. Egyszeruen nem hasznaljak az agyukat. Bemesz a boltba ahol csak vizet arulnak, ramutatsz a vizre es nem erti mit akarsz. Es szamtalan ilyen pelda. Majd meg kidolgozom, hogy erteni lehessen. El tudom kepzelni milyen frusztralo lehet a sikh-eknek, farsziknak, muszlimoknak vagy europaiaknak itt barmit is veghezvinni.

El kezdtem persze gondolkozni mi lehet ennek a gyokere. Nyilvanvalo elso pont hogy sok az ember es tolakodni, taposni kell, mert biztos lehetsz benne, hogy van melletted egy masik akinek szinten az kell (ahogy egy alkalmi ismeros mondta, nem mehetsz szabadsagra, mert barmilyen jo vagy 2 het alatt biztos talalnak helyetted egy ugyanolyan jot).

De ez nem jo magyarazat, mert Vietnamban is ugynennyien vannak (per negyzetmeter), megis ott az emberek kedvesek, figyelnek, egyuttmukodnek es torekednek. A szegenyseg sem magyarazat, az inkabb kovetkezmeny. A hinduizmus katasztrfalis hatasat amugy mar 2 eve a Kambodzsa vs Laosz esetben is lattuk. Ket hasonlo adottsagu orszag, az egyik buddhista a masik, hat buddhista, de igen eros hindu gyokerekkel (kambo) es hat ott koldusok, szemet, remenytelenseg... Vietnamban sokkal vidamabban erzi magat az meber mint itt (persze a sok latnivaloert meg kell dolgozni).

Sokat elmelkedve es nezve itt a szentelyeket es a torteneseket egyszeruen az az erzesem, hogy ez a vallas semmi tamaszt, elvarast, peldat nem ad az embereknek. Mindenki el fatalista modon a ra szabott fiokban nem igyekszi mert minek, a masikat akadalynak latja vagy meg annak sem. Nem csoda, hogy a Jainizmus es a Buddhizmus nagyjabol egyidoben es joval kesobb a Sikhizmus is elvetette a kasztrendszert es sokkal peldamutatobb vallasokka valtak.

Mondhatja valaki persze hogy de hat ott vannak a vedak meg a Bjagavat Gita, abban micsoda nemes gondoltaok vannak. Megint a kasztrendszer: a tarsadalom teteje talan halott ezekrol, lehet hogy talan azok szerint is el, de azt mar nem gondolja, hogy ezt a tobbi retegre is vonatkoztatni kellene es barmit tenniuk kene ertuk (kicsit hianyosak azok a nemes tanitasok ugy tunik).

A modern Indiaban a legrombolobb maradeka a kasztrendszernek hogy, egyreszt (ez talan a kevesbe karos) szuletes alapjan van olyan pozicioban az aki van, akarmilyen kreten is (elnezve a templomban sertepertelo papokat, nem az ertelem es a tudas csillog a kover tekintetukben, hanem az orokolt zsiros allas). Masreszt rengeteg ertelmes ember veszik el, mert nincsenek meg a mechanizmusok arra, hogy a tarsadalom megtalalja es felemelje oket.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr973211811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása