... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

2009.10.04. 14:38 | @i | 2 komment

Oszi TulKultureloverseny

Iden sajnos ki kell hagyjuk a DGY altal szervezett evi ketszeri szivatasbol (tuleles.elte.hu) az oszi dozist. Viszont ugy tunik tegnap ejjel azert sikerult joelore bepotolni.

  Tegnap, szombatrol vasarnapra virradoan volt ugyanis a Nuit Blanche, ami olyasfele mint nalunk a Muzeumok Ejszakaja es a Fringe fesztival kevereke. Fokuszaltva a vizualis izekre es performancokra. Hat faraszto es tanulsagos volt.

Tobb min 100 helyen a varos 3 reszen, kerulti onkormanyzatokban, templomokban kiallitotermekben, parkokban, uszodaban lehetett este 7tol reggel 7ig megtekinteni a muveket. Melyek vilagitottak, mozogtak, szoltak, zeneltek, zajongtak vagy csak voltak.

Az ejszakank meglepoen hasonlitott egy tuleloversenyhez. Hatizsakunkat megpakoltuk terkepekkel, kajaval es meleg ruhaval. Megkaptuk a terep terkepet es a feladatfuzetet, ki kellett dolgozni a megfelelo utvonalat, mely pontokat kell megfogni es hol talalunk VELIB lerakatokat. Hat aztan a lefolyasa is olyan volt, nem mertem, de lebringaztunk legalabb 40 kilometert es legyalogoltunk kb 15ot. Delutani felkeszulo alvas utan 6 korul elindultunk a varos EKi reszere ahonnan reggel 5 re visszakuzdottuk magunkat lakasunkig. Mint egy valamirevalo tuleloverseny  elso napjanak hajnalan eddigre utott be a melypont es mar csak katatonul vonszoltuk magunkat. De buszken jelentem szerintem legalabb dobogosok leszunkk, mert eleg sok kombinaciot megcsinaltunk.


 Kezdtuk ugye EKen a varosban huzodo haozo csatorna menten. Az elso mu egy buckas focipalya volt aminek dimbes dombos talajan a jelentkezok rovid merkozeseket jatszhattak. Ez nagyon vicces volt. A felallas altalaban az volt hogy az EKi resz gettoinak alpopulacioibol allo fiatalok (subszaharai afrika vs. eszak afrika vs. del amerika) kimeletlenul elpicsaztak a Le Pen altal franciaknak jegyzett fehe csapatokat. De a hangnem igen jo volt es elmney volt latni a kulonbozo sotetebb boru fiatalok focivirtuozitasat es vidamsagat. Aztan vegigjartunk meg jonehany parkot nagyon jo es kevesbe jo villogo fenyekkel es otletekkel. Az egyik kedvencunk egy parkban viragerdokent lerakott tobb szaz iroasztallampa volt.


 Volt aztan hangelmeny is. Kedvenc gotikus kicsi templomomban (nevet igy felkomasan vasarnap 10 korul nem tudom felidezni) kb 50 hangszoro volt felaliitva egy nagy korben. A kozonseg kozepre ulhetett vagy setalgathatott es a hallgathatta a hangszorokbol szolo egyhazi korusokat. A dologban az volt a jo, hogy minden hangszoro kulon csatorna volt, egy egy korustag hangjaval. Tehat mintha egy koruson belul jart volna az ember. Annyit csavartak rajta, hogy szet voltak szorva a szolamok. Igen jo volt. MInden nem ideznek fel, a vege volt meg jo kis levezetes. A kozelunkben levo parizs Nagymecsetben is volt egy program, igy be lehett jutni a mecsetbe,  ami gyonyoru, kulonosen a kertje miatt. Mor stilusban epult hasonlo viragoskerttel, joideig uldogeltunk itt, majd napfenynel is megnezzuk.

 No presze volt azert lukra futas is nem keves. A parizsi "muveszet"-tol azert nem vagyok nagyon hasraesve. Kulonosen azutan, hogy csutortokon egy itteni helyi lakos, eletmuvesz cimborank elvitt minket egy "vernisszazsra" ahol csapnivalo fotokat allitottak ki buszke tulajdonosaik es omlengtek roluk az odagyult, fotos mivoltukat nyakukban cipelt boszme nagy akkumulatoros digitalis kamerakkal demonstralo, hasonloan csapnivalo fotokat kattogtato latogatok. Hogy a boszme elem a kamerak aljan mire szolgalt fel sem erhetem esszel, mivel Zsuzsa gepenek gyufaskatujanyi eleme turainon 3-4 napig tartott. Valoszinuleg affele egonovelo lehet, mint a roobar (gallytoro racs) orszaggyulesi epviseloink es/vagy maffiozoink oregasszontaposo 4 kerek meghajtasu varosi terepjaroin. A latogatok tipikus kepviseloje volt a kisse ittas holgy, akkumulatoraval a jardahoz horgonyozva. Kijelentette, hogy o iro, festo es fotomuvesz egyszemelyben. Tudomasul vettuk.

 No szoval lattunk sok jo dolgot, de a bemutatott muvek tobb mint fele idopocsekolas volt (performance-okra nem is mentunk mert azoktol mindig hulyet kapok). Nalunk a Fringe fesztival szerintem nem marad el Parizs eme evente ismetlodo nagy esemenye mogott. Trivialis benasagokat el lehet adni muveszet cimen, ha az ember jol pozicionalja magat es kelloen nagy hirverest csap. A "beleszarok a vodorbe es az onkifejezes" minta igen jol mukodik. Kedvenc darabom 2 darab 30 eves caladi satorvazra (mindenki emlekezhet ra ilyennel jartak az NDKsok) aggatott gagyi kinai karacsoyfa egosor volt, mindez a fesztival egyik kozponti darabjakent. A Halaszteleki partikon a kezdo vizual csoport jobbat csinalt 10 eve. No sebaj a muveszet erteken relativitasarol es a jol fekves fontossagarol eddig sem volt mas velemenyem.
 Ebbol persze igen jol megelnek sokan. Pl fent emlitett cimborank is aki fotoklubbot rendez jopenzert. Igaz filmrendezo volt regebben, de kamerat mar reg nem latott (bar ez mint tudjuk nem mulik el). Az o eseteben az a jo, hogy kedelyesen es egyertelmuen kirohogi a dolgot es megelheteskent kopasztja a nepeket. Allandoan tele otletekkel mivel hogyan lehetne megkopasztani a nepeket. Az az otletunk, hogy digitalis kamera akkumulatortolto allomast kellene nyitnia parizs fotocsillagainak nagyon tetszett neki.

Hat ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr131426888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wittner 2009.10.06. 22:46:21

Amikor en voltam kinn, akkor volt a Notre Dame elejere felvetitett oriasi kek Jezus, szettart kezekkel, mint Rioban. Allat volt. Kar, hogy nem tudok ide kepet biggyeszteni. Elkuldom e-mailben.

CsabX · http://www.flickr.com/photos/csabx/ 2009.10.14. 11:57:30

Tényleg jó kis túlélés lehetett ez is, az a focipálya marha jó! :)
Szóval köszi a beszámolót, érzékletes volt.

Sajnálom hogy nem jöttök az eredményhirdetésre.
Emlék a TE25-ről azért rólatok is van:
www.flickr.com/photos/csabx/4010061990/in/set-72157617083785885/

CsabX
www.flickr.com/photos/csabx/
süti beállítások módosítása