... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2018.08.14. 14:54 | @i | Szólj hozzá!

Ives szerkezet.... 08 13, Puerto Viejo mar megint

dsc_0691.JPGAmikor reggel eroteljes esoben elcsomagoltam a vizes es homokos, felmosorongyszeru satramat (mivel a karibi tersegben meleg es rettentoen paras a nap, nem a kocsi tetejen alszom a csalad tobbi tagjaval, mert 4 ember odabent hamar elpusztulna a termodinamika masodik tetelenek kovetkezteben), meg nem gondoltam ,,,,

Taborbontas utan tovabbra is esoben elmentunk egy reggeli kavera Pvbe, majd mivel meg mindig esett furodtunk egyet a tengerben, mert itt vannak korallzatonyok (igaz rettentoen lestrapaltak) es igy a gyerekek tudtak egy kicsit buvarszemuvegezni. Ami erdekes, hogy korallzatonyok a parton is vannak. Ezeknek ugye a viz szine alatt 1-2 meterrel kellene lenniuk, tehat valoszinuleg a kozep-amerikai foldhidat kiemelo tektonikus ero meg most is dolgozik es az elmult ezer evben kiemelte a korallt a tenger szine fole. Kerdes a felmelegedes miatti tengerszintemelkedes vagy a tektonika fog-e nyerni rovidtavon?


A furdest meguntuk az eso meg mindig esett, igy beultunk egy rock cafeba, mindneki oromere. Felnotteknek volt sor, gyerekeknek meg hintak. Doma persze felhuzta magat a tetejukre.
Delutan felgyorsutunk es az iv felszallo agaba leptunk. Zsuzsa talalt egy kakao ultetveny setat, ezt neztuk meg. Kedves eldzsungelesedet nemet ember fogadott minket egy farol gyumolcsok vagasara alkalmas szerkezettel, meg egy machetevel. Mint kiderult a kakaok korul mindenfele mas is terem. Mangosztinnal kezdtuk, ez a kedvence (feher trutyival korulvett magjai vannak, a trutyit kell ennni, finom), aztan valami narancssarga belseju cuccost jott. Volt meg grapefruit, mandarin es banan is.
A kakaorol tudni kell, hogy a az olajpalma, ananasz es banan ordogi harmasnal kevesbe termeszetrombolo, mert arnyekban szeret noni. Azaz kakaoultetvenyhez nem kell foldig dozerolni az esoerdot, hanme a nagy fakat meghagyjak es "csak" az aljnovenyzetet tisztitjak ki. Itt nonek a kakaofak. Igy viszonylag sok allat, megmarad es jarogat a kornyeken.
Emberunk 20 eve vasarolt meg 9 hektar felhagyott kakaoultetvenyt es kezdte el lassan ujragondozni. Costa Ricaban az 1950es evekeig jelntos kakaotermesztes folyt, de akkor betort valami Monilia amitol a fan elrohadnak a kakao termesek. Azota tart a banan pestis, mert a kakaot felhagytak. Probalnak ellenallo fajtakat kikiserletezni, de nam nagy sikerrel. Most Elefantcsont part es Ghana a fo kakaotermeszto. 20-30 kakao varianst nevel az ultetvenyen amik a termes szineben, az eres ritmusaban es mennyisegeben ternek el. Az izuk nagyjabol ugyanolyan. A kakao egy erdekes noveny, az egyik legkisebb viragu fa, aminek az egyik legnagyobb termese van. Megmutatta, hogy a kics fejlodo kakao termesrol sebragasztasra alkalmas rettentoen ragados szalas trutyit lehet levakarni.
Nem konnyu kakaobol megerni. Egy kakaofan kb 20 termes no amibol 5kg kakaobab lesz a vegere. Ennek kilojat 1.5 USDert veszik meg azaz 1 farol lejon 7-8 dollar. Szamolgattuk, hogy egy kakaofa kb 5x5 metert foglal azaz egy hektaron lehet 400 nal kevesebb. Evente tehat 3000USD jon le, mikozben itt 1 hektar most olyan 100-200e USD.

Emberunk nem is ebbol el hanem maga csinal csokit amit elad, illetve hat ilyen kakao turakat tart.
Miutan korbevezetett minket az ultetvenyen. A feldolgozas lepcsoit is bemutatta. Ez nem tul bonyolult. A szetvagott termes belsejeben ul a kb 40 szem feher trutyiban ami megint nagyon finom, le lehet szopogatni. A mayak elotti olmekok kb idaig jutottak a kakao elvezeteben, hogy ezt szopogassak es a lila magot kikopjek, mert nincs jo ize. Ennek ellenere a rutin feldolgozas soran karba megy. A kovetkezo lepesre a mayak jottek ra. A trutyis magokat felig legmentes kornyezetben, nedvesen (bananlevellel letakarva egy ladaban), naponta atkeverve 8 napig erjeszteni kell (a homerseklet felmegy 50 fokra es alkohol keletkezik (ez megint megy selejtbe)). Azerjesztes utan a megbarnult magokat 4-5 napig napon kell szaritani (kevergetve mint a kavet). Ez az a pont amikor jonnek a felvasarlok es jo olcson elviszik a kakao babot.


A tura csucspontja a muhely meglatogatasa volt. Itt eloszor forro csokit kaptunk abban a formaban ahogy a kiralyi udvarokban ittak amikor europaba kerult, azaz a kakaobab osszetorve es forro vizzel, nadcukorral keverve. Ez mar egy eros finomitasa volt annak ahogy a mayak eredetileg fogyasztottak, Ok a tort kakaobabot chilivel es forrovizzel kevertek csak. Utos lehetett, gondolom ez kedvencem a mole szosz ose. Chocoatl a cucc neve kesru vizet jelent.
Mig ezt iszogattuk emberunk kakaobabot porkolt. Ezt kb 40 percig kell csinalni. A megporkolt magokat egy tekintelyes kerek kovel osszezuzta, majd kisuzemi modszerekkel, ventillatorral es hajszaritoval kiszelelte a maghejakat. Gyonyoruseges illata volt a dolognak mig tortek. A tores kozben nadcukorbol es vizbol suru szirupot fozott es ehhez keverte a tores utan meg egy kezi daralon peppe daralt kakaot. Ezt aztan szeletelt bananra ontottuk, ez volt a masodik fogas. Nagyon finom volt a cucc, kulonosen mert a friss porkoles miatt a porkolt/fustos iz meg nem szallt el.
A tablas csokihz sokkal finomabbra kell orolni a kakaot egy kokerekeket forgato cuccosban. A keletkezo masszat ipari korulmenyek kozott 80 fokra hevitik es preselik. Igy valik szet zsirtalan kakaoporra es kakaovajra a massza.

A kakaozas utan Zsuzsa azt mondta, hogy O inkabb alszik satorban, de menjunk el van itt egy ConFusion nevu etterem. Elmentunk, jol tettuk. Igen kedves ember fogadott, aki Guayanarol jott. Edesanyjanak meg 12 testvere volt, Ok mar csak 4en voltak testverek, igaz 3 es fel ev alatt szulettek. Igy jol birta amikor az aznap nem tul faradt Alex es Doma elkezdtek szetszedni az ettermet. Guayana utan Torontoban is szakacskodott, aztan jott ide.
Az etelek kifinimultak, lagyak voltak es nem helyiek. Ettunk egy kokusz-szoszban keszult curry szoszos kagylot. A kokusz-szoszban a kokusz nem is nagyon erzodott, csak a selymessege. A chipotle szoszos hal hasonloan kifinomultan gombolyu volt. Atjott a mexikoi porkolt chipotle chilli fustossege, es epp csipos volt. Emlekeztetett mindketto a parizs Richart csokimuves csokijaira ahol pl a gyomberes csokinak olyan ize van, mintha egy friss gyomberviragba hrapnal. Gyomber, de annak nem az elso brutal reszelos, tuzes tuskeit erzed, hanem a masodik reteg kifinomultsagat. A gyerekek csirke satayt ettek. Megettek, meg a szoszt is! Emberunkkel megbeszeltuk, hogy a helyi kaja rettenten iztelen. O is Torontobol hozza a fuszereket, mert itt meg azt se nagyon kapni.

No ezutan jott az ives szerkezet leszallo aga. Kimentunk Punta Uvara ahol mar taboroztunka viharban. Felvackoltunk a kocsi tetejer, de hamarosan csuszkaltam az izzadtsagban. Ugyhogy lemasztam a hangyak koze es felvertem a felmosorongyot, hogy belefekudjek. Belefekudtem. Valamit aludtam is, mert itt mar nem volt olyan rohadt meleg.

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr3714180703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása