... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2008.12.10. 18:00 | @i | Szólj hozzá!

Légből kapott ötletek

No persze. A Nagy Testvérről se feledkezzünk el. Google Earth, aki mindent lát es szomszédai, (sőt talán rokona-ismerőse) Wikipedia család, akik ellenben - így együtt - mindent tudnak. Nekik rossz lehet így élni, nekünk viszont, mivel csak távoli ismerősök és nem házasodtak be a mi családunkba; annál könnyebb.

Wikipediaek  egyik unokaöccse: WikiTravel, két lábon járó internetes utikönyv (@i: egyenlőre még négykézláb, mert még fejlődésben van). Mindkettore nagyon tamaszkodunk az utazas szervezesenel. Vannak még elég jól használható fórumok, blogok, köz-helyek, mint peldaul a Lonely Planet tüskebokra. De ezekből - ha csak szigorúan az infóra hajtunk - nagyon munkás kibányászni a részleteket. Csak legvégső esetben, vagy ha speciális problémára orvosságért fordultunk ezekhez.

A Google Earth remek találmány, ha eléggé ráfókuszálunk a területre sorba megjelennek a mások által ott készitett felvetelek, Wikipedia beszúrások (ugye mondtam, hogy szomszédok) és egyéb hasznos tippek (vulkánok, atomtemetők, bunkerek, Unicef és egyéb hirdetések, tényleg hasznos, na!). Megkereshetjük, hogy az LP-ben megemlített ösvény hol kezdődik, vagy a "fogadj guide-ot a nemzeti parkban" hol lehet átkelni a hegygerincen. (Emlékszem Ecuadorban rendesen elképesztettük az indián vezetőnket, hogy pontosabban tudtuk, hogy mi következik, mint ő emlékezett a túrára. Jól meg is nézte, hogy mi az a papírdarab, amitől ilyen okosak vagyunk! :-) ) Ráadásul - ínyenceknek! - ha a fontos koordinátákat es útvonalakat bejelölöm a GE-ben utana azt at tudom tolteni a PDAra (errol meg kesobb) es igy akár egy GPS-sel is megtalalom magam. (skizofrénia elleni szernek is kíváló)

A GPSnel azert egy terkep jelentosen hasznosabb joszag, de nem feltetlenul fogom magammal cipelni egesz indokinat kinyomtatva, csak néhány A3-ast viszünk, szemezgetünk, mert persze jól fog jönni, ha motoron bóklászunk, hogy merre is van a kicsi eldugott atjaro, ut, hid vagy latnivalo. Persze ahova hosszabb gyalogturat tervezunk annak visszuk a kinyomtatott terkepet is.

Ha tudod mi az es letoltod az alanti KMZ filet akkor lathatod hogy a Bejegyzes irasakor hol allt a tervezes. (Kezdoknek: telepitni kell a Google Earth programot, majd ha ez megvan a bongeszoben a filere bokni es ez megnyitja a pontokat a GEben.)

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr56807272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása