... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

2008.12.10. 10:00 | @i | 1 komment

Malária és társai

Megjött a csomag a túrahardwerek egy újabb adagjával. Mi van benne és miért is?

A hivatalos oldalak mindegyike hangsúlyozza, hogy délkelet ázsia maláriafertőzött és így is van. Melegen javasolják, hogy az odautazók szedjenek utazásuk alatt maláriaellenes gyógyszereket. A Lariamtól depressziós vagy pszichotikus lesz az emberek egy nem elhanyagolható része (másoknak a mája purcan ki tőle (nem urban legend közeli barátommal esett meg)) a Malaron meg igen drága és mindennap kell szedni.

Mi úgy döntöttünk, hogy nem szedünk maláriagyógyszert. Egyrészt a fenti indokok, de ami még fontosabb jobb inkább a szúnygok ellen védekezni, mivel azok terjesztenek még néhány betegséget amik ellen úgy sem véd semmi. Ilyen pl a Dengue Láz, ami kevésbé veszélyes rövid távon mint a malária, de azért vigyázni kell. Szóval ha már úgyis védekezni kell a szúnyogok ellen akkor minek a gyógyszer. Egész pontosan lesz nálunk 24 szem Malaron arra az esetre ha minden úvatosság ellenére elkapnánk a maláriát. Ilyenkor 3 napon keresztül napi 4et be kell nyomni a Malaronból és az állítólag reseteli a rendszert.

A LE A SZÚNYOGOKKAL projekt keretében alaposan kikupáltam magamat. Egyrészt még Ecuadorból tudjuk, hogy a maláriaszúnyog hajnalban és napnyugtakor csíp, tehát ekkor kell a legjobban résen lenni. Másrészt csak zsúfoltabb helyen fertőzött, mert a szúnyog is embertől kapja el (sajnos DK Ázsia zsúfolt helynek tekintendő az amazonasi vagy andoki erdőkhöz képest).

Viszünk magunkkal szúnyoghálót, DEET tartalmú rovarriasztót (az a piócák ellen is bevált a Bartle-Frere hegyen Queenslandban) és a ruhánkat, szúnyoghálónkat permethrinnel itatjuk át. Ennek jelenlegi legmoderne verziója az EX8 (azt még nem tudni milyen visoznban áll az Orange B vel és milye esik le az embernek tőle, de aszongyák a szúnyogok nem szeretik). 

Ez a ruha átitás nem triviális kérdés persze. Jól meg kell választani melyik ruhát is hol kezeli az ember. Dél-Amerikai utunk előtt azt az ingünket és gatyánkat itattuk át vele amiben utazni szándékoztunk, de olyan büdős let tőle, hogy nem lehetett kibírni. Ha az ember este üldögél a szúnyogok a lábfejére és a nyakára hajtanak itt kell tehát óvatosnak lenni. Jól jöhet egy kezelt zokni pl, vagy egy könnyű hosszúnadrág. Én mindenesetre arra szavazok hogy az átitatott ruha minél kevésbé érjen hozzám, bár a trópusokon aláöltözni kicsit mazohizmus.

A csomagban az EX8 (LifeSystems) mellett a leghasznosabbnak "ígérkező" (majd meglátjuk) darab egy könnyű pamut hálózsák volt, mely állítólag három rétegű védelemmel van ellátva különböző rovarok ellen (Lifeventure cotton mummy sleeper EX3 treated). Ez afféle hálózsák belső. Valahol olvastuk (kezdő blogger nem jegyzi meg), hogy érdemes úgyis vinni magunkkal ilyet, mer tki tudja milyen ágyba kell majd belefeküdni. Ennek az eredménye aztán az is lett, hogy kicenzúráztuk a csomagból a hálózsákot, mert úgyis meleg lesz (lásd majd a felszerelés bejegyzést).

 Szokásos oltásaink persze megvannak mind, hepatitisz A,B, tífusz, tatanusz, sárgaláz (enélkül Ecuadorba be sem engedtek volna).

 A piócákról még külön értekezünk a jövőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr5803882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiiva billentyűje 2008.12.14. 13:03:58

Most találtam a mára már sajnos néma, de azért még mindig friss kk blogján, annak, aki még lariam-ban gondolkodik, elriasztásul. tényleg nem éri meg! Akkor már inkább a Malarone és azt is csak vészhelyzetben, szerintem is ez a helyes taktika!

kk.blog.hu/2008/10/06/miert_ne_szedjunk_lariamot
süti beállítások módosítása