... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2008.12.12. 18:00 | @i | Szólj hozzá!

Szerkentyűk (mi fer el 1 gigabyte-ban)

Nem titkolom ketyerefuggo vagyok. Ha nem is koros. Ezert kelloen nagy mennyisegu ketyeret viszunk magunkkal.

-Lesz ugye nalunk 2 darab digitalis fenykepezogep (egy kis csettegő gagyi és egy subprofi tükörreflexes, gyanítom most csak egy objektívvel és nem hárommal mint ausztráliában ahol sajna leginkább csak kocsival lehetett utazni és az mindent elbír).

-Kell ugye egy kartyaolvaso szerkentyu ami a digitalis fenykepeket a veges meretu kartyakrol leolvassa (raadasul Zsuzsa mas kartyaval dolgozik mint en) es merevlemezre menti (delameriaki tura 6000 kep, ausztrál túra 10000 kep). Egy ilyet meg a Kelet-Anatoliai turankra vettem, jol is jott. Elfer rajta meg persze jo sok zene is. Biztos akad ma már modernebb is nekem egy regi X's drive van, az aktualis ketyerek fent vannak az oldalon.

-Viszem magammal a PDAmat (Palm Tungsten E2, egyszeru szerkezet es ha nem ejtem epp Queensland valamelyik vpatakjaba ugy hogy sose latom tobbet, akkor jo szolgalatot tesz. Szamos dologra hasznalhatja egy utazo:

  1. Egy utazasra sok olvasnivalo kell, kulonosen keleten ahol esetleg 1-2 napra leragad az ember valahol. Konyvet nem igen cipelunk, eleg a 2 LP, ugyhogy en a PDAmon szoktam magammal vinni egy kazal regenyt. A Gutenberg projektrol sokmindent le lehet tolteni, akar az adott helyszinrol szolo regi utleirasokat.
  2. A Wikipediarol es a Wikitravrol is letoltunk jonehany temat ami nincs meg feltetlenul az utikonyvben es a felkeszules soran nincs idonk elolvasni (neprajz, nyelvek, buddhizmus, pantheon, stb)
  3. A megszerzett terkepek is elfernek egy memoriakartyan es ha nagyon kell meg lehet nezni oket a PDAn.
  4. De talan a leghasznosabb, hogy egy bluetoothos GPSt is lehet hozza kapcsolni es a terepen terkep hijjan meg a Google Earthon lelesett utelagazasokat vagy osveny kezdeteket meg tudom talalni. Persze azt is feljegyezhetem merre mentunk. Jol jett ez pl. amikor az Alban alpokban egy olyan utvonalat probaltunk, amirol nem nagyon lehetett infot talalni. Most mar lehet!
  5. Van aztan meg vietnami szotar es szoveges hanganyag is, az is elfer a memoriakartyan es igy talan mivel az utazas elott nem ertunk ra a nyelvtanulasra majd utazas kozben sikerul.

- Biztos a mi biztos lesz nalunk egy mobiltelefon is.

-Aztan ezt a rengeteg szerkentyut etetni is kell. Termeszetesen nem fogjuk az osszes bigyohoz tartozo toltot magunkkal cipelni csak egyet aminek a vegere a kulonbozo csatlakozokat ra lehet tenni (egy csipofogo es egy forrasztopaka plusz, jonehany par jack dugo kell hozza). Mivel arra szamitunk, hogy a tura soran akar napokig nem fogunk aramforras kozelebe kerulni lesz nalunk, egy az Ausztral tura soran mar bevalt napelemes tolto (solar charger) amivel rendes napsutesben 3 ora alatt fel lehet tolteni 4db AA elemet. Nekem nem pont ilyen van, de ez a jo diza'jn. Feltetlenul olyat vegyetek ami kinyithato (nagyobb felulet, tobb aram es becsukva vedett). Ha lehet a boritoja ne fekete legyen mint ennek, mert sok hot nyel el es megolvad (az enyem ezust szurke) es legyen hozza sokfele kimeno dugo. Varrtam tepozarakat a hatizsakom tetejere (Tudod: Tottoro!) es ragasztottam a napelemre, igy tura kozben fel lehet csapni a zsak tetejere es tolteni az elemeket. No, ennyi biztos lesz! Es persze laptopot nem viszunk, mert az mar tenyleg mindennek a teteje lenne!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr59807320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása