... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

2008.12.17. 18:00 | shiiva billentyűje | Szólj hozzá!

Segítség! Pióca harapott az orromba!

...avagy mit tehetünk a piócák ellen!

Miutan visszajottunk delamerikabol meg voltunk rola gyozodve, hogy a sok rettentoseg amit az esoerdokrol leirnak mind csak loditas. Hogy iszonyu mennyisegu csipos, verszivo rovar zaklatja az utazot, piocak potyognak az emberre a fakrol, ha belemegy a folyoba elosdi halak bujnak a fenekebe es a satrat lakojaval egyutt felzabaljak a hangyak.

No mi ezek egyikevel sem talalkoztunk. Kenyelmeseket setaltunk az arnyas hatalmas erdokben, furodtunk a husito folyokban es nyugodtan heveresztunk a folyoparton, naponta atlagosan 1db szunyoggal talalkoztunk, az is nagyon udvarias volt. Probalna' valaki a Dunaparton ugyanezt utanunk csinalni juniusban! Szornyuseges szuros lianokkal se igen talalkoztunk, egy jofajta, a dicsoseges magyar erdeszet es vadaszat (az erdok legnagyobb kartevoi) altal leamortizalt Budai-hegysegi szedres susnyas jelentosebb megprobaltatas mint egy kod vagy esoerdo.

No persze azt nem art megemliteni, hogy a legtobb helyen a szarazabbik evszakban voltunk.

Alapozo gyakorlat:

Ausztraliaban aztan felmentunk a Mount Bartle-Frere hegyre ahol evente 10 meter!! eso esik (nalunk 0.6m), azaz allandoan szakad. Az utiterv szerint 1600meter szintet kellett felmenni a csucsig, persze a rendesen megpakolt zsakokkal, mert fent terveztunk satorozni. 1600m nem keves szint, de volt mar ra pelda (meg akkor mar 4 hete turaztunk es versenysulyunknal voltunk, nem ugy mint most).

El is indultunk nagy szorgosan felfele a szakado esoben magunkra oltve totoro kopenyegunket es esonadragunkat. Egy fel ora mulva konstataltuk, hogy a fold szoros a lesben allo 1-2cmes piocaktol es bizony mar van jonehany rajtunk. Hiszterikus jelenetek kovetkeztek mindkettok fejhangjaival es jonehany verfolttal kiserve. Mivel a piocak hosszu tomott sorokban erkeztek, es kb 20 masodperc alatt masztak fel az ember laban, ezek a jelenetek 5 percenkent megismetlodtek. Igaz egyre csokkeno atelessel es erzelmi toltessel (kulso szemlelo szamara egyre kevesbe nyujtottunk volna foldon fetrengo rohogest kivalto latvanyt).

Pedig a rohadekok alapjaban veve artalmatlanok, mert betegseget nem terjesztenek, es mivel erzestelenitot hasznalnak nem is fajdalmas. Csak hat egyreszt "mar megse", masreszt meg a ver nem alvad meg, merthogy veralvadasgatlot is hasznalnak, igy elegge szottyogos lesz az ember. No meg kemeny ugy felfele menni, hogy 5 percenkent az embernek hatan a hatizsakkal (mert ha leteszi ellepik a dogok) vegig kell magat meg a masikat bogaraszni.

Akkor lelegeztunk csak fel egy kicsit amikor rajottunk, ha amolyan zsiroskenyer vastagsaguan bekenjuk a bakancsunkat szunyogriasztoval akkor legalabb a bakancsunkon nem masznak fel a dogok. Ez azert kb tizedere csokkentette a tamadasok szamat es mar csak a farol potyogtak rank kiseroink. A kovetkezo vicces helyeken talaltuk meg oket: a szemoldokunkrol integettek be latoterunkbe, az orrlukunkbol nezegettek kifele, az ajkunkon csimpaszkodtak, vagy a fulcimpankon araszoltak. Nekem enyhen szolva tele lett a hocipom (piocaval, a legjobbak a cipoben, megszivjak magukat borsonagysagura majd amikor az ember rajuklep szetpukkannak). Zsuzsanak komoly fikazasokba tellett mire sikerult meggyoznie, hogy ne forduljunk vissza.

Igy hat fel is ertunk a csucs alatt az esoerdo folotti hangas reszen talalhato fem bivakkunyhoba. Itt donteni kellett, hogy a nagy tejfelben felmegyunk-e a kozeli csucsra szakado esoben, majd piocak kozott kihuzunk egy delutant es egy ejszakat (meg kb 1 ora korul jart), vagy fordulunk vissza es turazunk mashol. Talaljatok ki mit valasztottunk?

Ertekeles:

A labszarvedo amit viseltunk nem ert semmit, mert bemasznak ala a dogok, jobb ha nincs. A totoro kabat segit a fentrol potyogok ellen. A cipot jol be kell kenni szunyogriasztoval.

No es mit tegyunk akkor:

Mivel DK azsia felettebb nedes es piocairol hires ezuttal komolyabban keszulunk. Alapos kutatast vegeztem mi a teendo. A kovetkezo dolgokat sikerult desztillalni.

Erdemes venni vagy csinalni egy piocazokni nevezetu dolgot. Ez a labszarvedo es a hosszuzokni hibridje egy olyan anyagbol varrva amin nem birjak a piocak atfurni magukat (a sima zoknin, mint ahogy a sator szunyoghalojan is gond nelkul atfurjak magukat). Ilyen anyag tippem szerint pl a vekony, kulon vizzaro reteggel el nem latott PTP. Az ebbol varrt zoknit a labara es a nadragszarara huzza az ember, terdben megkoti, majd felhuzza ra a cipojet (hat a cipo bizony piocapeppel lesz tele). Es persze ezekutan is neznikell a sereny versenyzok hol jarnak eppen es akadaly gyanant a felso reszt be kell keni szunyogriasztoval.

Tovabbi es valoszinuleg parhuzamosan alkalmazott, esetenkent onalloan tesztelheto megoldasok:
-a madaraszok nikotinba aztatott kulso bo zoknira eskusznek, ettol doglik a pioca. De ha nem vigyaz doglik a madarasz is, mert a nikotin boron at is felszivodik, szoval ezt majd inkabb csak ha mas nem valt be.
-egy igen egyszeruen zsenialisnak tuno megoldas, hogy visz az ember magaval egy spriccflaskat amit megtolt tomeny sos vizzel es ezzel spricceli a cipojet, nadragszarat, ezt NAAAGYON NEM SZERETIK A PIOCAK es hat egyszeru, nem mergezo, olcso. Elore sejtheto hibaja, hogy szakado esoben higul a so es ezert ismetelni kell. Illetve ha sebes az ember laba akkor ha nagyon beszivarog csipos lehet. Teszteljuk beszamolunk.

Ha megis piocank van:

Nem hiszterikusan letepni, cigarettat nyomni ra vagy besozni, mert akkor visszafacsarunk belole mindent a borunk ala. A legjobb modszer, ha az ember oldalrol a kormevel letolja a dog vekonyabbik veget (ott van a szaja) es utana mar lehet cincalni. A sebet nem art a verzes elallta utan betadinnal bekenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr42803968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása