... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

2008.12.19. 21:08 | shiiva billentyűje | Szólj hozzá!

Totoro varróiskolája (avagy a Jedi-trükk)

Ez a bejegyzés arról a bizonyos kék köpenyről és nadrágról szól, amit a Mit vigyünk és mit ne?! rovatban olvashattatok!

No de ki is Totoro? Én lennék a levél alatt?

 

Totoro Hayao Miyazaki asszem Berlinben Medvét nyert animációjának főszereplője. Legbarátságosabb - középső kiszerelésű változatában - egy világoskék színű erdei szörny, aki összebarátkozik az erdőszéle új lakosaival. Ezt nézzétek meg, ha meg akarjátok ismerni közelebbről! youtube trailer

És ahogy a képeken láthatjátok az esőerdők rengetegében általában mi is Totoróvá változunk. Hála Attilának, aki már saját szabásmintával is rendelkezik és akár sorozatban is vállalhatná eme remekbe szabott túracuccok gyártását.

Igen. Nálunk az ember varr. Mi már csak egy ilyen felvilágosult huszonegyedik századi pár lennénk. Vagy csak én vagyok lusta, ki tudja?

Mindenesetre a kék lebernyeg egy remek multifunkcionális termék. Első számú jellemzője, hogy a hátizsákra (80 literes) is fel lehet venni, az sem ázik esőben. Szél ellen egyenesen kiváló.  Ha nagy a gáz, akkor a hivatalos, mountexes dzseki tetejére is fel tudjuk venni, így az kevésbé ázik el, mi meg kevésbé fázunk. Trópusokon viszont akár egy szál pólóra is fel lehet venni, így  menetelés közben nem fülledünk be alatti mégis véd az esőtől, vagyis a külső-belső vízkeletkezés arányában a legjobb! Hűvös éjszakákon újabb életmentő tulajdonsága, hogy a hálózsákra borítva remek légréteget képez és kb. 2 fokkal javítja a benti meleget (illetve vacogást). Mit mondjak még róla?

 

@i: [Hát azt, hogy az eddigi két esőerdei utunk alkalmával kiderült a ruházatról két fontos dolog. Az első, hogy a hiper-szuper, lassan Budapest-zord-utcáin-is-rutinfelszereléssé-kell-hogy-váljon goretex kabátoknál (mountex divatház) egy ilyen leffentyű sokkal többet ér egy nedves esőerdőben. A Goretex kabát szép és jó a hideg-mérsékelt övön, ahol a levegő relatív páratartalma alacsony, viszont semmit nem ér 100% páratartalmon, sőt még rossz is. Ilyenkor ugyanis a belül képződő nedvesség nem párolog el hanem víz formában marad, amit a goretex nem enged át ás bent marad. Viszont mint zárt kabát nem engedi a levegő ki és beáramlását. A tottoró kabát alulról nyitott (karjaid szabadon mozognak nem csőbe vannak húzva) és így szellőzik. Igaz ebben is csuromvizes lesz az ember (nyugtasson meg mindenkit: én még nem láttam olyan túrakabátot bármilyen drága is legyen ami becsületes erőfeszítés mellett száraz maradna, ha esik az eső lehűl a ruha felszíne és belülről rácsapódik az izzadtság), de lagalább nincs olyan rohadt melege és ha eláll az eső gyorsan meg is szárad.

 

A másik dolog a lábbeli. Remekül ráéreztem amikor Dél-Amerikába mentünk, hogy ne a csini-bini itt bélelt ott színes új túrabakancsomban menjek, hanem a régi vékony tisztabőr cipőmben (sajnos ilyet egyre kevésbé kapni). Zsuza hozta a bélelt csippolgó cipőjét. Az eredmény. Az én cipőm szakadó esőben 30 perc alatt lett szottyogós, az övé 45 perc alatt. Viszont míg az enyém 30 perc alatt megszáradt (mivel a bőr szellőzik) a párnázott szintetikus cipő még másnap is vizes bírt lenni. A tudomány jelenleg nem ismer olyan lábbelit amiben ha becsületesen gyalogol az ember esőben vízben (aza bele is izzad) ne ázna át. Jelentkezzen aki használt (nem látott!) ilyen lábbelit. Tehát a legfontosabb szempont a trópusokon, hogy mennyi idő alatt szárad meg!]

Talán e remek túrafelszerelésnek is köszönhetjük, hogy kalandozásaink során soha semmilyen vészhelyzetbe nem kerültünk, soha senki nem próbált kikezdeni velünk? Mert ők is láthatták, hogy Jedivel van dolguk a Csillagok Háborújából! (No! hát erre is jó! Szimbolikus páncélnak!)

 

 

@i: [Ja és ha már túraruházat. Jelentkezzen aki hajlandó lenne mellémállni az Épeszű Termékeket és Nem Divatcikkeket a Túraboltokba mozgalomba. A 6 évvel ezelőtt vásárolt goretex kabátom egyszerűen minden tudott. Jó volt a szabása, a kapucnija tökéletesen zárt és állítható volt, a zsebekből nem estek ki a dolgok, alul össze lehetett húzni, stb. De hát eljárt felettte az idő (nem azért mer a szabása elavult, hanem mert annyit használtam, hogy a kopástól kilukadt) úgyhogy másik után kellett nézzek. HÁROM hónapig jártam a boltokat és csak roszabb kabátot találtam (ez a modell már kifutoóooót, ajánlanám eeezt). Igaz van rajtuk hasznáhatatlan iránytű és vascsicsergő, síbérlte tartó és hamburgermelegítő, de belefúj a szél és ha felveszi a kapucniját az ember nem lát és nekimegy az első fának.

Dettó ugyanez hátizsákkal. 8 évvel ezelőtt megalkották a tökéletes hátizsákot (kényelmes, tartós, nem nyom, sok fér bele). Az a modell is: "kifutoóoóot, ajanlanam eeezt", gágogja a liba. Van rajta síp és leírás hogyan feküdjél ha jön a helikopter, csak épp szétszakad a cipzárja, lejönnek a csattjai, stb...]

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr74810013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása