... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2008.12.31. 14:30 | @i | 1 komment

Cham-chogas az esoben

Saigonbol egy roppant szocreal vonatozassal toltott 16 ora es egy jo alvas utan megerkeztunk Da Nangba. Az allomasokon alig jar valaki, elegansan fogadjak az embert es kenyelmesen elhelyezkedhet a vonat korahoz merten tiszta es kenyelmes fulkekben. Mi mar csak felso agyra kaptunk helyet, de remek volt. Hasznalhato homersekletu legkondi es szabalyozhato vilagitas volt. A MAV szerintem tanulhatna.

 Da Nang csak egy rovid megallo volt Hoi An fele ami egy regi szep kereskedo/kikotovaros, latnivaloban es a boltokban kaphato dolgok igenyesseget tekintve 2 nagysagrenddel veri Szentendret.

Da Nangban az allomasi hienaktol gyorsan lelepve egy kulturalt uriemberrel megalkudtunk, hogy kb 2000 forintert eloszor elvisz minket a helyi muzeumba ahol a kornyek regi kulturajanak szobrai vannak kiallitva, majd a 30 kmre levo Hoi An-ba. Ide egyreszt hangulata miatt igyekeztunk, masreszt, mert innen kozelitheto meg My Son, ahol a 6-14. szazadbol szarmazo Cham civilizacio altal epitett templomromok talalhatok. A Cham birodalom nagyjabol ekkor viragzott. Malaj-polinezia nepek voltak, a szigetvilagbol jottek es beekelodtek az eszakabbra levo Vietnamiak es a delebbre levo Khmerek koze. Polineziaiak leven kicsit mas arcvonasokkal (szeles orr) rendelkeztek es sokat haboruskodtak szomszedaikkal, ami nem is csoda, mert alapjaban veve kalozokkent eltek,  a Kinabol India fele tarto fuszerut szallitmanyait dezsmalgattak. Viszont annyira beepultek a helyi kulturaba, hogy atvettek az indiai vallast (hinduizmust, nem buddhizmust, az akkor meg nem ert ide) es ennek megfelelo istensegekkel (igen sokkal termeszetesen) birtak es az indiaihoz hasonlo templomokat epitettek. A My Son-i romeggyuttes (mar amelyik resze nem esett aldozataul a szabadsag exportjat jelento amerikai szonyegbombazasoknak) elsosorban Siva tiszteletere epult, ennek megfelelo hatalmas meretu, csillogora csiszolt ko lingamok es yonik talalhatok itt nagy szamban, egetett teglabol epult gyonyoru, bar mar igen romos sztupak kozepen.

No hogy mindezt megnezhessuk meg erkezesunk estejen motort bereltunk, hogy masnap koran reggel, meg a turistahad elott tudjunk a tett szinhelyere erni. A sikeres turaert 0.5 Obi pontot konyvelhettunk el ma estere. Ugyanis reggeltol fogva megallas nelkul esik az eso. Elvileg most van a szaraz evszak, de ennek ellenere monszunalis allapotok uralkodnak. Hoi An alsobb hazait mar a folyo nyaldossa (eleg rutinszeru lehet a hazak ajtofelfajaba huzott evszamokkal jelolt vonalak tanusaga szerint).

Ugyhogy reggel szakado esoben szalltunk fel a motorra, szakado esoben ertunk oda, neztuk meg a romokat es szakado esoben erkeztunk meg a szallodaba. A ciponk a motoron 5 perc utan cham csogott. Feluton mento kerdeskent a mar rajtunk levo esokabat ala vettunk meg fejenkent egy-egy muanyag esokabatot es magunkba nyomtunk meleg teat es kavet. Visszafele mar felettebb elveztuk, ugyan bar szakadt az eso es motoron ultunk, de mivel a relativ paratartalom 100% es 25-28 fok van a wind-chill-factor, azaz a szel huto hatasa nem mukodik, igy nem faztunk igazan. Csak nagyon kluttyogott a viz a ciponkben.

A motor legfontosabb kezelo szerve a: "Meg csak eszedbe se jusson" gomb, azaz a duda. Amikor valakinek eszebe jut, hogy rahajt az utra, keresztezi azt vagy megall beszelgetni a szembejovovel a kozepso savban, mindig csak elore takint a jovobe. Eszebe sem jut, hogy hatra is nezzen. Ennek megfeleloen ha valami mozog az ut szelen azonnal dudalni kell. Amugy mindenki aranylag lassan mozog es nem igen van auto. Az utjelzo tabla nem letezo fogalom igy jo kis tajekozodasio turaverseny egy ilyen tura. Mi csak egyszer tevedtunk el visszafele es a foutrol a mellekutra csak mintegy 1 kmert kellett saros rizsfoldek es bivalyok kozott megtenni.

Visszaerve ruhastul alltunk a forro zuhany ala majd szorgalmasan szivattyuztuk ki tobbszori zoknifacsarassal a ciponkbol a vizet. Aztan Zs a szaraz ruhaba en a vizesbe pattantam bele es bementunk setalni Hoi Anba. Vegul egy igen mertes, helyi viszonyokkal draga, otthoni viszonyokhoz kepest olcso amde veretes vacsoraval keszultunk az uj evre. Gyanitom az ejfelt mar a lobo"rt huzva fogjuk koszonteni, mert holnap reggel f8kor jon ertunk a szallodahoz a busz ami elvisz minket Hue-ba.

Ugyhogy mi most az idoeltolodast kihasznalva kivanunk  mindenkinek elsokent Boldog Uj Evet!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr68850358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lendvai attila 2008.12.31. 20:55:46

en a tegnapi elobuli miatt fogom ataludni nemsokara a belgradi ujevi bulikat... :)

tovabbi jo utat az uj evben is!
süti beállítások módosítása