... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2009.01.10. 08:00 | @i | Szólj hozzá!

Cuc Phuong Nemzeti Park

Kis lemaradast potlunk a nemzeti park leirassal.

Szoval a 4 napos mocizas fo celpontja volt a nemzeti park. Otthonrol nem sok infot sikerult rola osszegyujteni, csak annyit, hogy nagyjabol hol van.

Szerencsere Nimh Binhben a szallodaban a motorhoz kaptunk remek kis kezzel rajzolt terkepet arrol mi merre van (pagodak, barlangok, szep kis utak, regi fovaros es a nemzeti park). Az ut reszleteit majd Zsuzsa leirja en a parkot ecsetelem.

Delutan ertunk a park bejaratahoz. Szocreal hangulat, a papir a szentseg! Angolul jol beszelo holgy elmondta hogy merre mit lehet csinalni, hol lehet aludni. Persz egy ember volt a belepo kiadasra es egy masik a jegy ellenorzesere, nehogy visszaelesek legyenek!

A park bejaratatol 20 kmre van a belso kozpont, itt lehet megszallni bungalo-ban vagy labas hazban szobakban (25 vagy 12 dollarert kettonknek). Mi persze a remek olcso labas hazat valasztottuk. Lehet aztan meg a bejaratnal! befizetni ejszakai lampas lesre es tovabbi vezetett turakra. Ha az ember odabent gondolna meg magat akkor le majd fel kell 20-20kmet motoroznia, egyszeru nem?

Miutan megtekintettuk a csinos foemlosoket (lasd korabban) ugy dontottun befizetunk egy esti lampas setara, de a tovabbi turavezetot igenylo utakarol (helyesen) azt gondoltuk, hogy majd egyedul megprobaljuk.

A delutan hatralevo reszeben kenyelmesen elmotoroztunk a park belsejeig, idonkent cserkeszve egyet a valtozatos elohelyeket nyujto parkban. Igen meredek hatalmas fakkal buszkelkedo esoerdoben pofogtunk lassacskan nezelodve es felmerve hol indulnak a nem tomegturistak szamara jelolt, de erdekesnek igerkezo osvenyek. Talaltunk is egy jo parat amit aztan a kovetkezo 2 napban be is jartunk.

Gyrosan letelepedtunk a labon allo hazikoban a ketagyas szobaban, ahol az agynemu reszekent hevert a bekeszitett szunyoghalo. Erre nem igen volt szukseg, mert szunyog az esoerdoben nemigen van :). Esoerdei tapasztalatainkrol mar egyszer ertekeztem A Foldgomb ujsagban az Ecuadori koderdokrol irt cikkunkben, de azert azt ujra elmondom, hogy az esoerdokben iszonyu nagy a fajgazdagsag, azaz igen sok noveny es allatfaj talalhato, de mindegy egyes fajbol csak keves peldany van. Ennek orvendetes eredmenye, hogy mig a magyar Dunaparton a rovarvilagot szunyogok millioi kepviselik, egy esoerdei turan naponta kb 4 szunyoggal talalkozik az ember aki hajlando ot megtamadni. A masik meglepo tapasztalatunk (ami itt is megvolt), hogy bar rettento sok kulonbozo novennyel talalkozik az ember az allatvilag kepviseloivel nemigen. Azaz meglepo modon, de egy magyar erdoben setalva tobb madarba es bogarba botlik az ember mint egy esoerdoben. Ennek alapveto oka, hogy a dolgok a lombkoronaban tortennek odafent, mivel olyan suru a levelzet, hogy a foldre nemigen szurodik le a feny es igy csak a lepotyogo levelek nyujtanak tapanyagot. Ezert nagyon kunsztos az olyan esoerdei vendegvaro hely ahol toronyban fe lehet menni a lombkorona szintre (ilyen itt nem volt). De azert nem unatkoztunk.

Este 8kor vezetonkkel es eros zseblampajaval setaltunk egyet, de ezt mar talan irtam. Lattunk Repulo mokusokat.

Masnap aztan nagy korsetat tettunk egy vietnami csalad altal is jarhato 7 kmes szepen kiepitett koruton. Szerencsere az elozo, szombati remalom amirol hazszomszedunk beszamolt nem ismetlodott meg. Elozo nap ugyanis 13 busznyi ordito turistra erkezett akik iszonyu mennyisegu szemetet hajigaltak el (mi is szedtunk ossze vagy 2 szatyorra valot) es lehetetlenne tettek egy kellemes erdei setat.

Nekunk tobb szerencsenk volt, csendben tudtunk szemlelodni a hatalmas fak, lianok es pillangok kozott (ezekbol akadt boven). Lattunk gibbont es orias fekete mokust, illetve egyszer egy aprobb voroses mokuscsapat is jol a fejunkre kopdoste a magokat. A 7kmes seta nagyjabol az egesz napot kitoltotte, mert az esoerdoben lepten-nyomon le lehet ulni egy feloracskara es szemlelodni hogyan tekerednek egymasra a novenyek es mi hogyan no. Bar ugye biologus (laborbiologus, de az europai nivenyeket azert ismerem valamennyire) vagyok a novenyek kozul csak jelentektelen mennyisegut ismertem fel. Nem veletlen, mert ehhez az egovhoz teljesen mas novenycsaladok alkalmazkodtak mint  amienkhez (az ausztral felsivatagban sok ismeros novenycsaladra bukkantunk, az ottani klima jobban hasonlit pl a mi szaraz gyepeinkhez). Illetve vannak hasonlo novenycsaladok, de ami nalunk kis lagyszaru ize az itt fatermetu :).

Az elso napi seta utan meguntuk, hogy a nem tul nagy sikerel beszerzett kajaellatmanyunkbol eljunk (edes kekszeket tofut es retket sikerult vennunk a piacon, termeszetesen heves alkudozas kisereteben) es a park kozpontjanak, jelenleg eppen napi 3-4 turistanak vacsorat nyujto, etkezdejebe mentunk. Kaptunk is valami helyi tipusu menzakajat. No meg talalkoztunk ket nemet madarasszal akikkel beazonosittattunk nehany latott madarat (nem tul sokat, ok is mondtak, hogy az orszaguton setalva tobebt lattak, mint a turaosvenyen). Lattunk pl drongot, aminek nagyon vicce sket farktolla van, mintha ket evokanal logna a madarrol. A nemetek jol lefikaztak a francia csaladot akik a vietnami kaja helyett sultkrumplit rendeltek.

Masnap aztan gerillatura kovetkezett. Elindultunk a park kijrata fele mocival. Megalltunk egy kiepitetlen osvenynel ami az akom-bakom terkep szerint egy 6 kmes tura egy nagy fahoz (lasd a fotot korabban). No erre kellett volna vezetot fogadnunk. A hatizsakot a cuccokkal becsaptuk egy fa moge es nekilattunk. Rettento veszelyesnek hangzik, de az esoerdoben nem nagyon lehet eltevedni, ugyanis csak kitaposott osvenyen lehet jol haladni. Ahol rendszeresen jarnak az jol latszik, mert jol jarhato. Akkor kell csak odafigyelni amikor egy fa keresztbe dol az uton, mert ilyenkor az arrajarok kulonbozo iranyokba probalkoznak es amig a helyes iranyt meg nem talaljak eleg sok a tevosveny. De ilyenkor eleg a felbeszakadt osveny iranyat kovetve az akadaly utan visszaterni es az ember raakad az utra.

A tura nagyreszt zart erdoben ment (az elozo napin gyakran jutottunk felhagyott bananligetekbe vagy falvak helyere, vagy csak messzire lathattunk egy magaslatro), viszont szint az volt benne rendesen, mert legalabb 15 darab 50-80meteres karsztkupon kellett atkelni Ezeknek a felszine nagyon durvan tagolt volt, aki jart mar Montenegro vagy az Alban alpok erosen karrosodott fennsikjain el tudja kepzelni. A kulonbseg csak annyi hogy itt a karros felszin melyedeseibol fak nonek ki. Ennek ellenere a sziklaberetvak gatyaszaggatoan elesek es tenyerlukasztoan hegyesek. Mivel itt tobb az eso es a novenyi savak is bedolgoznak a felszin tan meg az elobb emlitetteknel is durvabb. Ket hegyecske kozott laposra feltoltott volgyekben mentunk amikben idonkent rettento nagy viznyeloket lehetett latni. Olyan az egesz videk mint egy rettento nagy sajt. Mint egy rokfort, mert a felszine zold :) Itt is sokat fuleltunk es neha hallottunk valami nagyobb es felettebb zajos emloscsapatot elvonulni, de nem sikerult kideriteni ki voltak.

 Szoval jotanacs: Erdemes tobb napra elmenni a Cuc Phuong NPbe, mert jol megkozelitheto, van benne kenyelmes szallas es szep. Nem erdemes befizetett tura kereteben menni, mert sokba kerul es hajtjak az embert mint az okrot. Bereljetek mocit Nimh Binhmben (mi a vasutallomas melletti Queen hotelben tettuk) es csapjatok a lovak koze!

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr68862730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása