... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

2009.01.17. 01:04 | @i | Szólj hozzá!

Noe barkajanak utolso jarata

No hosszu szunet utan ujra jelentkezunk. Mivel kicsit osszevissza fogjukirni az elmenyeket ezert bevezetjuk a datumozast ami az esemeny idejet es nem a post idejet jelenti.

Szoval: jan 16.

Tegnap lenyomtuk 6 hetes utazasunk elore varhatoan legdurvabb buszos szakaszat. Phongsalibol (a Lao/Kinai hatarnal) levonszolodtunk Luang Prabang-ig. Rggel 8kor indultunk es este 10re erkeztunk meg azaz a 460km-et 14 ora alatt tettuk meg. Bar orszagos foutrol van szo, jelentos szakaszon (~40%) folduton mentunk. A falvak csak egy-egy bambuszkunyho sor az ut szelen.

A buszozas vicces volt. Reggel persze 1 oras felpakolas a busz tetejere. Majd indulas. 800 meter utan a sebessegvalto kipurcant, de a helyi Csubakka segitsegevel egy csavarhuzo es egy kalapacs segitsegevel 10 perc alatt finomhangoltak a rendszert. Igy mehettunk tovabb.

A busz a vilag hasonlo orszagaihoz hasonloan szokas szerint csaladi valllakozas. Apjuk vezet, anyjuk szedi a penzt, a kolkok meg pakolnak. Habzsolha'pe'k persze minden faluban megalltak csencselni, mert nem csk utasokat szallitanak, hanem kozben kereskednek is. Ennek es az utasok cokmokjnak kovetkezteben a ket ulessor kozott terdmagassagig ladak es rizseszsakok voltak, ezek tetejen kellett bekuszniu az ulesekig.

Jo volt, hogy minden faluban csencseltek, mert igy ki tudtunk szallni es fotozgatni a helyi nepeket. Errefele szamos kulonbozo torzs el a nok diszes ruhaban. iszont nagyon gyorsan futnak, ha meglatjak, hogy fotozni akarja valaki oket.

A megallasok szomoru fenypontjai a falusiak altal elve vagy halva befogott allatok vasarlasa volt. Lattunk liankotelen nyakanal fogva logatott meg torekvo nagy meretu foldikutyat, akinek vigilitasat es arat azzal allapitottk meg, hogy raharap-e meg az eleje tartott obzse'ra. A szegeny parakat behajitottak a busz csomagterebe, majd a legkozelebbi etteremnel megnyuzattak. Oramuszeruen az utanakovetkezo bnagyobb varosban a buszallomason mar varta a csaptot a jeg amin a joszagok porhuvelye folytatta az utat.

Lattunk meg aztan egy kupacban, felbevagott es felfustolt kotegelt kisebb foldikutyafajt es egy feltehetoen mar a kihalas szelen allo muntjak szarvast , belole 2 darabot. Onnan lehet felismeni, hogy igen apro (kb 25cm hosszu) es o a legkisebb patas allat, a patacskait lehetett is latni. Hevert meg itt egy apro meg feldolgozatlan joszag, leginkabb egy apro ormanyos medvere hasonlitott, bar azt nemtom el-e itt. Soforunk kesobb meglepett azzal, hogy egy varatlan pillanatban egy botra kotott, mar kimult mokust kapott elo az ulese alol.

A kozeli etteremben velhetoleg nem vedett allat husat es feketes szinu rizst ettunk, valami parolt novenyi rugyekkel (tan gyomberhajtas). Utana  ropogtatni valonak fuszeres olajban sult folyobol kipiszkalt moszatot (jomagyarosan bekanyal) es nadszalakbol kipiszkalt, szaritott es olajban sult rovarlarvakat vettunk. Mindkettu igen finom, meg Zsuzsa is rezzenestelen arccal nyomta.

Szoval most itt vagyunk LPben es nezzuk a szerzeteseket ahogy rizst koldulnak.

Hamarosan irni fogunk:

A Phongsali koruli gyalog es motoros turankrol.
A Lao-k lelkerol.
Az Ahka es Lu torzsekrol
es kaptok nehany fotot is.

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr75882872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása