... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2009.01.18. 18:05 | shiiva billentyűje | Szólj hozzá!

buybanana... maybelater?!!

Vietnami utozongek. Az elso harom szo, amit Philipnek hala megtanultunk vietnamiul ("ennyivel biztos elboldogultok"): maakwa, soua (ehhez kotelezo a cinkos mosoly), oi-oi.

Sorrendben a forditas: tul draga, hazudsz, istenem (kvazi nyomatekosito szo).

Ennel tovabb nem is nagyon jutottunk a vietnami nyelv elsajatitasaban, de ezzel (legkonnyebb a makwa megjegyzese volt, mert az, mint a viz olaszul csak egy m betut kellett elebiggyeszteni) sokkal jobban nyomtuk, mint a tobbi kotelezo lonely planetet szorongato utitarsunk. Egy furt banan 10 000 dongert? MAKWA!!! Adok erte 5-ot!

Meg egy dolgot tanultunk Philiptol. Ha nem probalsz alkudni, nem neznek embernek. BArmennyire is olcson hangzik valami, biztos lehetsz benne, hogy tobbet kernek erte, mint a helyi nepektol, de meg attol is, amit ok helyesnek tartanak. Csak az a tapasztalatuk, hogy a "feher ember" (korrektseg cimen nevezzuk inkabb turistanak) olyan hulye, hogy mindent elhisz, barmit kifizet. (meg lehet figyelni azt az apro bizonytalankodast, amikor az arra rakerdezunk: biztosak lehetunk benne, hogy nem a szavakat keresi, hanem a vietnami arat probalja felszorozni.) Hat miert ne probalkozzanak. De embernek csak azt tartjak, aki legalabb megprobal egy mosollyal az arcan nehany ezer dongot lealkudni az arbol. (Hueban a szallodaban 8 dollart kert a csajszi a szobaert, esett az ido, nem volt rohanos kedvunk, hat nekialltam alkudozni. Messzire persze nem jutottam, de lehetett latni az arcan, hogy neki is jolesik a jatek. A vegen pedig csinalt nekunk ket kavet es igy kvittek voltunk.)

MAKWA! De honnan is tudhatna az ember, hogy mi a draga? En a banant vezettem be etalonnak. A banan lett a becsuletesseg, vagy legalabbis a hulye, iras es beszedkeptelen turista atvagas-exponensenek a mertekegysege a tura folyaman. Persze hazai szemmel egy darab banaert sem sok az 5000 dong, ami kb. 60 forint, de az akkora pimaszsag vietnami szemmel, ami mellett az ember hangosan dohogva elduborog. Az atlagar kb 1000 dong/ banan es ezt lehet cifrazni a banan mennyisege, furt nagysaga es az ember harci (alkudozo) kedve, ideje szerint. Egyebkent nem igaz az, hogy a vietnamiak csak a penzeszsakot latjak a turistaban. Persze arrol szol a jatek, de kozben kedvesek, kinevetnek, ha benazol a pomelo hamozasaval. Ha a banan-szezonnak vege, akkor is erdemes valami mas atlagos es konnyen elerheto joszagot kivalasztani, nagyjabol bearazni es ahhoz viszonyitani a viszonyokat.

Hanoiban aztan elkovettuk azt a nagyvonalusagot, hogy nem kerdeztuk meg egy reggel, hogy mennyiert esszuk az etelt, es ennek megfeleloen 30 ezer dongot kert a csajszi, ami messze tul volt az elfogadhato arnal. Es itt meg a makwa sem segitett. Erre vetette be Attila az oi-oi-t, amire a csajszi hangosan elkezdett rohogni, es hagyta, hogy 20 ezerrel kisetaljunk a boltjabol. Gondolom olyan jo sztorit faragott belole a szomszed arusok kozott, hogy nem volt kerdeses, hogy o sem jart rosszul. A soua-ig nem jutottunk el meg.

Egyebkent a szocializmusnak megfelelo teljesen szurrealis arakat is lehetett talalni. A Cuc Phuong nemzeti park kellos kozepen olyan olcsoak voltak az arak, mint a legnagyobb nagyvaros legeldugodtabb boltjaban, vagy a legkisebb faluban. Teljesen bizarr! Nalunk biztos, hogy a szallitas-monopolium menten legalabb 50% felarat raraktak volna! Bizonyos aruk (viz,sor) teljesen kiszamithatoan mindenutt ugyanannyiba kerultek. Le lehet vetni nehany belenk rogzult rendszer-elvet. Pl a sarki zoldsegesnel siman lehet, hogy dragabb lesz a sor, mint a szallodai minibarban! Tenyleg bizarr vilag, bizonyara mi is ilyenek lehettunk a kommunizmus idejen.

Es a vegul a cimadasrol. Buybanana! kiabaltak korusban a kiralysirok mellett lako elegge szegenyes nepek, akik talcan kinaltak eppen ero portekajukat a bananfak arnyekaban, a turistak pedig kb. 800 meteres vesszofutasban reszesultek; oda-vissza az arusok hadan kellett atgazolniuk, mikozben egy-egy 6/8 eves forma kiscsajszi probalt ratukmalni egy-egy furt banant. (mint kesobb kiderult egeszen turheto aron, csak persze a kapitalista berogzodesek, hogy biztos 3x-os arat kernek, hat nem is erdemes odafigyelni rajuk.) Buybanana es mar maguk mondtak a feleletet: maybe later?! azota azon gondolkodom, vajon tudjak-e, hogy mit jelent, amit nagy hangon szajkoztak!

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr85883592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása