... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2009.01.19. 14:29 | @i | Szólj hozzá!

Turatanacsok Eszak-Laoszba

Jan 12-15

Eredetileg Laosznak a aThai es Kinai hatar fele eso szogelteben akartunk turazni ahol a Luang Nam Tha nemzeti park van es az ettol eszakkeletre eso legeldugottabb videkere Phongsali kornyekere csak akkor terveztunk utat, ha marad idonk. De hat aztan a "jart utat a jaratlanert MINDIG hagyj el" rank jellemzo elvet kovetuk es igy az utobi teruleten toltottunk 5 napot. Errol osztanank meg a tapasztalatainkat.

Vietnambol Dien Bien Phu felol keltunk at a nemreg megnyitott LAo/Viet hataratkelohelyen. A busz Muang Kuaig viszi az embert ahol a fout (foldut) metszi az Ou folyot. Innen meg plusz egy nap buszozassal elhet Phongsalba a tartomany fovarosaba jutni. De van egy rovidebb ut a folyon fel hajoval. Ez dragabb, de nyer az ember 1 napot. Ugyhogy az utikonyvek tanacsat meg nem fogadva speedboat-ot azaz gyors hajot valsztottunk (a lassu hajot kesobb probaltuk az sem tunik biztonsagosabbnak). Igy 50 dollarert 3 ora altt felertunk abba a faluba a(Haxta) ahonnan 40 perc buszozassal Phongsaliba ertunk.

Phongsaliban van egy allami utaazasi iroda, de ez 4kor bezar. Mivel mi 7kor erkeztunk es mar amsnap menni akartunk ezert a nemreg indul lelkes, amade kezdo fiatalaember altal vezetett irodanal fizettunk be egy turara, hogy a hegyi torzseket meglatogassuk.

Mindigh is odzkodtunk a befizetett turaktol (ez volt eletunkben a masodik) es hat aggodalmunk valaamelyest bevalt.

Egy befizetett turan akovetkezokre kell figyelni. Fell kell merni a szervezo es a vezet (altalaban nem ugyanaz, roszabbul beszel anglul) mennyire ismeri a teerepet, pontositani kell az indulas es az erkezes idopontjat es altalaban a turatervet. a turavezetok altalaban helyi emberek akik nem ismerik az orat es a terkepet, csak azt tudjak, hogy estere erre az ismeros pontra kell erni. De utkozben gozuk nincs mennyi vanb meg hatra, ezert vegig hajtjak az embert. Altalaban ket falu kozott orult rohanas van es utana meg helyben uldogeles, mert biztsora akarnak menni hogy odaernek, nem szeretnek az erdoben lenni. Szoval mi emberunk is hajtott minket. Hamar latszott persze hogy aaz altala 3 orasnak allitott utat 1.5 ora alatt megtetuk, ugyhogy ezek utan rendszeresen lassan mentunk es nezelodtunk, illetve huztuk az idot. Mondjuk diszkreten noszogatott, de nem kell hagyni.

Ez nem azert van mert rosszindulatu, hanem mert mint irtam maga sem tudja mennyi van meg hatra. Ezenkivul nem nem nagyon volt tisztaban a vegallomasrol mikor mennek az utolso hajok es buszok. Szerencsere mi tudtuk. A szabaly az, hogy a folyon napnyugta elott 1 oraval megall a kozlekedes, mert sotetedik es nem latni a zatonyokat. A buszok viszont mindig megvarjak aaz utolso hajot. Ja, es az altaluk 3 naposra javasolt turat mi kialkudtuk, hogy 2 nap alatt tennenk meg. Siman megy. Persze az utolso napon ok szerettek mar volna delben megszabadulni tolunk, de mi tudtuk, hogy boven eleg ha 4kor hajot fogunk, meg visszaerunk.

A masik problema az volt, hogy en szerettetm volna esoerdot is nezni meg hegyi torzsekkel talalkozni. Mint kiderult a ketto nem fer ossze egymassal. A hegy torzsek, mint pl az Akhaak akiket meglatogattunk, primitiv mezogazdasaggal rendelkeznek ami azt jelenti, hogy minden evben ujabb erdoteruletet kell leirtaniuk majd felegetni, hogy a kovetkezo evben szarazon termo, gyer rizst ultethessenek. A talaj ezutan kimerul es 10!! evig nem hasznalhato. Igy hatalmaas teruleteket pusztitanak le. Azaz aki hegyi torzsekre hajt nem fog esoerdot talalni! De azert elveztuk a turat, erdekes volta a falvak latogatasa. A turat ugy hirdettek, hogy homestay (azaz szallas a hegyi falvakban), de ebbol csak a szallas volt az igaz. Az eteluket mar nem kostolhattuk meg. Egyszeru lao kajat cipelt magaval a vezeto a hatizsakjaban azt ettuk. Valoszinuleg azert mert a helyiek etele igen szegenyes es nem tul biztonsagos lehet egy atlag turistanak.

Joval kellemesebb tapasztalat volt az ezutan kovetkezo 2 nap amikor is magunkban csatangoltunk a kornyeken. A Phongsali szalloval szemben van egy motorszerviz es seftelo bolt. Itt tudtunk napi 100 ezer kip-ert (kb 12 USD) egy jo massziv 125 kobcentis Suzuki terepmotort berelni 2 napra. A joszag massziv rugokkal rendelkezett, felfert ra a halozsakunk es egyeb cokmok es jol viselte a helyenkent nagyon durva utakat.

Ezzel elindultunk nyugatnak 40km et Boun Neuaig, majd eszaknak a kinai hatar fele Ou Dai fele (ez 80kmre van) egy brutalis folduton. Phongsali es Boun Neua kozot remek erdok vannak, ileltve feklfele is sok szep erdot talaltunk. Rengeteg szep, meg erintetlen kulturaju falut talaltunk a volgyekben, Pu Nai es Lu falvakat. Ezek a nepek fehjlettebb teraszos rizstermelest folytatnak es emiatt viszonylag bekessegben elnek az erdovel. Ugyhogy szebb volt a terep, mint az Akhak foldjen. Utkozben jokat ettunk helyi kajakbol es az ut szelen gyajkran termett sor is. Estere egy elhagyott rizsfoldon, erintetlen esoerdo mellett letaboroztunk es magunk ala bananlevelet teve (az izolir ala), magunk fole meg a kabatokat teritve gyonyoru csillagos eg alatt aludtunk. Masnap reggel aztan jot jartunk az erdoben.

Szoval aki erre tart, inkabb bereljen motort es vagjon neki egyedul!!!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr98883527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása