... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

2009.01.28. 12:13 | @i | 1 komment

Lassulunk, mar elefanttal megyunk

januar 26-29

No jelentem lassulunk. A Zsuzsa altal ecsetelt csigabuszozas utan Pakseben 8., immaron varhatoan utolso motorunkra pattantunk es nekilattunk del-lajosnak. Francia couchsurfinges hazigazdaink ellattak jotanaccsal es terkepekkel.

Elso korben tettunk egy ujabb kiserletet, hogy valami termeszetet lassunk es megjarassuk a labunkat (mindketto remenytelen, errol meg irok kesobb az ember az antibiotikum es a lancfuresz romancarol passzusban), illetve, hogy igazi Mugli Balhe kereteben elefanton lovagoljunk.

Szoval lementunk DKre 40kmt egy Phy Asa nevu faluba. Szerencsekre epp masnap kezdodott az elefant fesztival 9evente egyszer a vastagborue tiszteletere). Ugyhogy mivel delben ertunk le meg felulhettunk egy elefantra ami felvitt minket egy szent hegyre. Igazabol csak azert neveztunk be ra, mert egyszer az eletben ezt is ki kell probalni. Azt leszamitva, hogy az elefant egy szimpatikus allat es kellemesen meleg a bore az elefanton lovaglas szivas. Lityeg lotyog rajta az ember es kurvara sut a nap. Remek tengeribetegseget lehet rajta kapni es gyalog meg gyorsabb is. A lelkiismeretfurdalasunk hamar megszunt, mert miota a benzinmotor bejott az erdokitermelesbe elefantokat mar nem hasznalnak munkara es mivel draga etetni oket, ha nem jonenek a turistak akkor virslikent vegeznek. Igy meg van vagy 20 elefant a fenti faluban turistak cipelesere, raadasul az inzultus vegen a turisztok meg fincsi cukornadat is adnak az ormanyosoknak. Ez a sport sem letezik mar sokaig, mivel a vadon elo elefantokat vedik, igy szerencsere nincs munkaelefant utanpotlas. A fogsagban tartott elefantok meg nemigen szaporodnak, mert egyreszt himeket nem nagyon tartanak a rossz termeszetuk miatt, masreszt a nostenyeket sem paroztatjak, mert egyreszt felnek, hogy eltorik a medencecsontjuk a parosodaskor, masreszt meg akkor vagy 2 evig nem lehet  veluk a turistakat fejni. Egy jo kis elefanttamogatas policy nem kellene.

No az elefanok utan aztan korbeneztunk, hogy hogyan lehetne turazni. Hamar kiderult (itt is) hogy a turaszervezok kover ameriakai jaras es szervezeskeptelen turistakra vannak raalva. Azaz amit kinalnak, draga, unalmas es gagyi. A mocinkkal benzikoltsegen sokkal jobbat talalunk. Igy korbejartunk nehany falut es talaltunk is egy-ket szep osvenyt ami a meg elszorva talalhato erdok maradvanyaiba vezetett be. Igy megint ulhettunk kedves nagy faink es lianjaink alatt, bar a favagofejszeket mindig hallani lehetett. Szallni persze nem a 40 dollaros lodge-okban es resortokban szalltunk, hanem a falusiak hazaban 10ed annyi penzert (es itt meg lao-laoval is kinalnak). 

Este pedig az elefant fesztival kereteben helyi Sziget fesztival volt a learatott rizsfoldon jelentos Korosfeketetoi vasar hangulattal. Vettunk is jopar karaokes video CDt a helyi felhozatalbol amit hazigazdainkkal egyutt meg is hallgattunk.

Masnap aztan vissza eszakra Paksen keresztul, ahol muszaly volt beugrai a napszemuvegeinkert, ert mar valyogteglak potyogtak a szemzugunkbol.

Utana fel a Bolaven platora ahol a cel egy Tad Lo nevu vizeses (jobb hijjan) es nehany kornyekbeli falu. Szep-szep, de azert sok minden nem tortenik. Isszuk a soroket, resztveszunk a helyi hinvedelmi napokon, ahol petanque es roplabdabajnoksag folyik. Van itt meg kaveultetveny, gumiultetveny es por. Meg 2 napig ellebecolunk itt aztan irany az Angkori templomegyuttes. Az igazat megvallva ha nem lenne repjegyunk en mar lepnek tovabb busszal Kambodzsaba.

Ja azt meg azert elfelejtettem, hogy a ketto kozott atkompoztunk a Mekongon egy nagyo vicces takolmany kompon, amin idaig a legfinomabb es legolcsobb kajat ettuk. Bananviraggal, bazsalikommal, tesztaval toltott friss es sutott tavaszi tekercs igen jo levessel, indez 10000 kip, azaz 230Ft-ert (kettonknek), igaz kozben az egyik hajotestbol szivattyuztak a hatunk mogott a mekongvizet, de meg atertunk elsullyedes elott. Azert keltunk at mert itt van Champasak falucska amitol nem messze talalhato Wat Phu, egy khmer templomegyuttes, egyfajta bemelegiteskent Angkorhoz. Szep volt, pont jol ertunk oda, hogy a lemeno nap fenyeben megnezhessuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr53908057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roth Mano 2009.01.29. 22:54:09

Sejthettem volna, hogy Laosz nem eleg porgos nektek:D:D:D
Pedig Csampasek a vilag legkiralysutibb helye.
süti beállítások módosítása