... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2009.02.02. 13:24 | @i | 2 komment

Buddhaval utazunk + Templommustra

februar 1-3.

No nem felejtunk benneteket, de ahhoz kepest mennyi mindent kell itt megnezni eleg nehez internetet talalni es az is rettento lassu.

Szoval atroppentunk Paksebol Siem Reapba ami az Angkori templomeggyuttes fohadiszallasa. Gyanitom nem egy tipikus Kambodzsai varos. Engem leginkabb Las Vegasra emlekeztet: iziben felhuzott turistaeteto hely, szallodakkal shopping mall-okkal, galeriakkal es kaszino is van egy par.

Az elso delutanon az egeszen igenyes dolgokat arulo turistapiacon gyorsan shoppingoltunk egyet. Ennek kereteben szert tettunk egy uj utitarsra egy 9.5kg os terdig ero fabuddha szemelyeben. A semmit vagy igenyeset mozgalom kereteben nem tudtuk otthagyni, mivel szepsegeben jelentosen kimagaslott a tobbiek kozul. No es hat az is szempont volt, hogy legalabb olyan heroikus lesz hazacipelni, mint annak idejen Balazsnak es Evanak a bronz Ganesha-t. Mondjuk nekik az az elonyuk megvolt, hogy az obzse ureges volt es lehetett bele pakolni. Nos uj utitarsunkba nem lehet. Le kellett vegyem a nadragszijamat, hogy fel tudjam kotni a bringara. Mar azt is kifundaltuk hogyan fogjuk beletenni a hatizsakba, hogy a repulore feladhassuk.

Az elso benyomasaink a kambodzsaiakrol, hogy komoly kulturaval rendelkezo nep amikor epp nem olik egymast. Erdekes modon ennek ellenere sokkal tobb a szemet mint Laoszban, ahol meglepo modon a nejlonzacskoaradatot eltakaritjak az utcakrol es a foldekrol (vagy nem dobaljak szerteszet). Azt hogy itt kiralysag maradt meg es a kommunizmus gyengebb azt en onnan latom, hogy kenyszeresen szeretnek teglakeriteseket epiteni vagy legalabbis betonkarokat verni a rizsfoldekre.

De terjunk a lenyegre. 31.en delben ertunk SRbe, igy egy delutanunk es meg 3 teljes napunk van a templomok megtekintesere. Most a masodik teljes napon vagyunk tul, de szerintunk 4 nap lenne a realis hogy a dolgok javat megnezze az ember. Persze lehet, hogy  guzuk vagyunk, mert eddig 2 magyarral talalkoztunk es ok mar a 2. nap utan untak a dolgot. Pedig gyonyoru es ami a lenyeg nagyon valtozatos epitmenyekrol van szo. Le is irom mi merre jartunk es hova megyunk holnap, hogy aki erre jar tanuljon belole.

Szoval az elso delutanon, keritettunk biciklit es kitekertunk Angkor Watba. Itt a naplementeig eltellt 3 orat azzal toltottuk, hogy ultunk a templomot korulvevo vizesarok (inkabb to) partjan egy kicsit, majd bementunk az elso falon belulre. No itt el is akadtunk, mert egyreszt meg ugyis visszajovunk, masreszt, meg annyi gyonyoruseg akadt, hogy lecovekeltunk egy helyben es neztuk a faragasokat.

Masnapra terveztunk egy nagyobb jarkalast, igy ehhez egesz napra kibereltunk egy motoros riksat, kellemes napernyovel 20USDert. Eloszor a Roluos csoporthoz mentunk ki SRtol 14kmre keletre. Ugyanis itt vannak a legregebbi, 9. szazadi templomok. A Prasat Bakong, Preah Ko es Lo Lei szentelyeket latogattuk. A Bakong igen jo a masik ketto is, de nem akkora durranas, de mindegyik mas stilusban es mas modszerekkel keszult. Mint kiderult a tovabbi templomo ezek alapelemeit kombinaljak elvezetes es valtozatos modon. Utana egy rettento godros folduton eszaknak mentunk a Phnom Bok hegy labahoz amire en fel is masztam, mert kilatassal kecsegtetett. Itt is volt egy szep szentelyrom es egy mukodo buddhista szentely. A kilatas az zerus volt, mert ebben az idoszakban annyira poros es paras a levego, hogy nemigen latni 2-3kmnel meszebbre.

Itt kell megjegyezzem, hogy a turistakat ritualisan hulyitik errefele, hogy melyik helye mikor kell menni napfelkeltet es naplementet nezni. Ez teljesen irrelevans ilyenkor a szaraz idoszakban, ugyanis a nap kelte utan es nyugta elott 2 oraval nem latszik ki a dzsuvabol. A ritualis vandoroltatasnak annyi haszna van, hogy tudtuk mikor hova NE menjunk.

No es ezutan jott szamomra a csucselmeny a Bantea Samrey szentely. Ez nem nagyon szerepel a csucslatnivalok kozott, de szerintem ez a legszebb. Nagyon szep az alaprajza es strukturaja, illetve iszonyu cizellaltan van diszitve. Raadasul nemigen jarnak erre turistak es remekul lehet elmelkedni egy-egy csendes sarokban az arnyekban. Ha mar arnyek, meglepoen viselheto a klima. Melegecske, de szaraz es hat a templomokban at lehet eszelni az 1-3 ora kozotti legmelegebb idoszakot.

Tuk-tuk soforunk kicsit zokon is vette, hogy mi a manot csinaltunk 2.5 orat ebben a templomban. Ugyanis meg 25km volt hatra eszak fele az egyik nagyon dicsert szentelybe a Bante Srey-be. Ez egy erdekes kicsi templom, mert alapjaban veve nagyon aprora epitettek, viszont mivel jo minosegu homokkobol van ugy faragtak mint a fat. Ezert nem is dombormuvek, hanem szinte szobrok vannak benne. A kambodzsai kultura a hindu es a kinai kulktura kereskedelmi utvonalan alakult igy ebbol a kettobol meritett. De a templomok epitese idejen erosen hindu istenek altal dominalt gyengecske buddhizmus volt. Igy, bar meg sosem voltam Indiaban elegge india erzesem volt sok helyen. A dombormuveken a Ramajana es valamelyest a Mahabharata jelenetei szerepelnek. Buddha eletet meg sehol nem lattam abrazolva. Szoval ez is egy igen jo kis hely volt. Ezutan az 5 templom utan tettuk el magunkat pihenore.

A Mai napon reggel f7kor valto nelkuli es alacsony ulesu bringainkra pattantunk es elvonszoltuk magunkat a legkunsztosabbnak kikialtott Angkor Watig. Hatalmas teruleten elhelyezkedo egyetlen szentelykomplexum. A 2. korben elhelyezkedo fal kerengojeben 500, hosszan es 2 meter magasan vegig dombormuvek talalhatok. No mi ezt mind szep becsuletesen vegigneztuk, plusz a tobbi, igy 7-12ig elbibelodtunk itt. Az igazat megvallva nekem nem volt egy akkora durranas. Epiteszetileg igen jo a strukturaja (a tobbretegu piramiselrendezest kombinalja a koncentrikus falakkal), viszont a reszletek, a dombormuvek nem annyira finomak mint a tegnapiaknal. Raadasul a megalomania kudarcakent a temlomot nem sikerult sose befejezni, igy sok helyen nincs faragas, illetve roppant tanulsagos modon lehet latni rengeteg kulonbozo keszultsegi szinten elakadt dombormuvet.

A mai delutant azta azzal toltottuk, hogy meglatogattuk a Ta Phrom szentelyt, ami arrol hires, hogy mig a tobbit (elsosorban franciak, csok a kezukre) nagyon szepen megtisztitottak az erdotol es ujraepitettek a romokbol, addig ezt a szentelyt meghagytak ugy ahogy talaltak. JOnnek is ide a Hollywoodiak filmet forgatni, ahogy a fak benovik a szentely reszeit es duledezik ossze. Teny, hogy nagy elmeny jo hogy meghagytak ilyennek, nagyon tetszett. Zegzugos labirintusok, szep faragasokkal. Itt is elboklasztunk vagy 3 orat. Utana meg megneztuk a Banteay Kdei aprocska, szinten nem helyreallitott es ezert bajosan romos szentelyet. Ide mar 2 sorrel ultunk be es sziesztaztunk a kerengolabirintusok es tornyok udvarocskain.

Zaroakkordkent felmasztunk a Pre Rup teglabol epult piramis alaku szentelyere es neztuk korbe a tajat a magaslatrol. Naplemente persze nuku a por miatt, de jo volt. Kulonosen autentukus volt, hogy mogottunk egy csapat indiai ertekezett, igaz kicsit rontva az osszkepet azzal, hogy angolul kommunikaltak.

Holnap aztan meg hatra van Angkor Thom es ha sikerul meg nehany tovabbi szentely es meg a nagy nyugati Baray-t (a viztarolo) is megneznenk.

A turistapiactol rogton delre remek jo kis helyieknek uzemelo Nassmarket-et talaltunk, ahol az etterminel jobb kajat adnak viszont csak 5od annyiba kerul. Friss, zoldsegekkel toltott tavaszitekercs, grillcsirka, parolt zoldsegek szojababcsiraval es helyi sutik.

Ja azt nem is emlitettem, hogy a piacon remek ropogosra sult tucskoket arulnak. Meg Zsuzsa is megnyalta utanuk a 10 kormet. Finomak, csak nezni nem kell oket, mert kicsit a csotanyra hasonlitanak. Volt meg fott csibor is, de az nem nezett ki tul etvagygerjesztoen.

Szoval erdemes ide jonni es legalabb 3 teljes nap kell!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr55918052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kagylóbácsi · http://vajramurti.atw.hu/ 2009.02.03. 15:34:08

Remélhetőleg a Buddha-szobor NEM tiltott vágású trópusi fából van.......remélem erre rákérdeztetek.
Ha már a sok letarolt őserdők miatt ennyire, és jogosan kiakadtatok.

@i 2009.02.05. 06:05:40

@Kagylóbácsi: szerintem nem lenne kepes a csavo megmondani milyen fabol van, meg en se. sajna barmibol lehet, de ennyi erovel akkor saslikot se egyen az ember mert kitudja milyen fabol van a faszen. az esoerdok eltuneserol hamarosan megirom a lehangolo elmenyeimet.
süti beállítások módosítása