... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2009.10.21. 19:00 | @i | 2 komment

Normandia

Halgattam mint a sir mostanaban. Belelendultem a munkaba, no meg feldobta a talpat a netbookom igy otthon nem nagyon tudok irni. Szoval meg az elozo het vegen voltunk Gyiruval Normandiaban. Roviden es velosen. Van ott egy Nemzeti Park, affele mint nalunka Ferto-Hansag, szoval kulturpark. Inkabb az ember altal leigazott termeszet es gazdalkodas, mint vad eredetiseg, de azert elvezheto. Megneztunk nehany szep elohelyet, mocsaras fenyoerdot, tengerparti lapot, homokbuckat. Mindenesetre mar itt is latszottak a kovetkezo napirendi pont: A Normandiai Partraszallas elozmenyei. A fas ligetek tele loveszarokkal, tankcsapdaval (nem az enekes fiukra gondolok) es rozsdasoso tuzersegi loszer huvelyekkel. Itt egy napig boklasztunk, majd este es masnap atmentunk az Eszaki partra megnezni a nevezetes helyeket.

A nyitokepen egy kis hangulat alapozasnak a Bayeux-ban latott fotokiallitas egyik kepe lathato. Photoshoppal atdolgoztak nehany hadihelyzetben keszult kepet (ami a delszlav haboruban, afrikai meszarlasokon es egyeb eszbonto akciokban keszultek) oly modon, hogy ismert francia helyszinekbe tettek az egeszet, hadd gondolkodjon el a nep arrol mi lenne ha mindez itt folyna.

Az ejszakat amugy ObiToursosan az autoban toltottuk egy szep tengerparti szakaszon, miutan megtekintettuk a Utah beach nehany eroditmenyet es nehany osztrigaparasztot akik traktoraikkal serenyen muveltek az osztrigakerteket (praktikusan az osztrigakat tartalmazo zsakokat tettek ide-oda az arapalyzonaban es pucolgattak a rajuk rakodott algaktol). Masnap aztan vegig autoztunk a partraszallas fobb partszakaszain (ezen a reszen) es estere mar Le Havre folott (nem igazan Normandia mar) Etretat nevezetes udulohelyen tertunk nyugovora, a valtozatossag kedveert megint az autoban.


Szoval az N nap: Gyiru igen lelkes rajongoja az esemenynek, igy A leghoszabb nap cimu, a verontasrol szolo filmalkotas es a partraszallas jelentosebb helyszineit mind meglatogattuk. St-Mere Eglise-t ahol a templom tetorol meg mindig log egy kitomott ejtoernyos, az Omaha Beachet ahol a legtobben hagytak ott a fogukat, Arromanches-t ahol felepitettek nehany nap alatt a vilag legnagyobb ideiglenes kikotojet elsullyesztett betonelemekbol es persze egy nemet es egy amerikai katonai temetot (az utobbi azert izlesesebb volt, mar ha illik ilyet mondani). Ja es meg Ouistreham-ban is voltunk ahol nagy vitorlazogepekkel szalltak le a nepek, hogy megakadalyozzak egy fontos hid felrobantasat. Eleg impressziv volt, hogy ejszaka vitorlazogeppel (feltetelezem teljes elsotetites es a GSre meg 60 evet kell varni) a celponttol 50!!!! meterre sikerult leszallni (Igaz a 6 gepbol csak 4nek, 1 osszetort egy masikrol meg nem tudni hova lett, gyanitom a tengerbe vesztek szegenyek). Azert volt egy kicsit olyan erzesem mint amikor Persepoliszban vagy Catal Huyuk-ben jartam, szoval kisertett a mult.

Nyomaszto es elgondolkodtato volt a tura. Van ott vagy 5 temeto darabonkent 20-30ezer sirral. Bar kicsit meglepodve tapasztaltam, hogy az elso napon amit a legnagyobb akciokent emlegetnek viszonylag keves ember hagyta ott a fogat. Az 5 vagy 6 partszakaszon helenkent 20-30e embert dobtak partra. A legnagyobb veszteseg a meredek Omaha Beachnel volt itt az emberek 10% a hagyta ott a fogat, de a tobbi reszen meglepoen keves 25000 emberbol 200-300. Persze meg 1 ember elete is sok de en azt hittem ennel sokkal nagyobbak voltak az aldozatok az elso napon. A nemetek azert mar alig alltak a labukon. Igaz kesobb osszeszedtek magukat es jo nagy gyilkolaszas kezdodott.

 

Vegul jott a kulturnap. Elobb egy kis setaval a gyonyoru fuggoleges meszkoszirtekkel ovezett Etretatban es kornyeken. Javallom mindnekinek ezt a videket, szerintem szebb mint Normandia, tobb az erdo es szebb a taj. A turat aztan a Rouen-i katedralis meglatogatasaval, majd egy kiados forgalmi dugoval a Periferique-en zartuk.

 

 

 


 

 

Ket vicces epizodot meg el kell mondani.

Elso, hogy talalkoztunk azokkal az almafakkal amiknek a termesebol a Calvados keszul. Viccesek, derekig ernek es az almajuk akkor a mint dio. Ennek megfeleloen remek az izuk, mivel igen koncentraltak. Kb mint a szamoca es a szupermarket ehetetlen oklomnyi muanyagepre eseteben.

 

 

 

 

 

 

A tengerparton setalva meg lattuk, hogy jon egy ember egy lapattal, elinul a horizont fele, majd legnagyobb megdobbenesunkre atgazol a derekig ero vizen, hogy ismeretlen celja fele tartson. Egyszer csak a fovenyen, egy teljesen jellegtelen pnton, majd tobb masikon elkezdett godroket asni. Egy ido mulva abbahagyta es visszajott, majd a kovetkezo dagaly betemette a godroket. Ugy latszik megarthat a magnyos tengerparti elet :)

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr661465511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JankóóHunyaaadi 2010.03.07. 13:35:18

már egy ideje nem láttam, hogy mi van. Jól vagytok?

JankóóHunyaaadi 2011.03.04. 15:21:58

na mi van már soha nem írtok semmit?
süti beállítások módosítása