... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2009.11.06. 16:47 | @i | Szólj hozzá!

A Pho es az etteremvalasztas dinamikaja

Parizsban ugye leginkabb csak eszik es kulturalodik az ember, mert kirandulni a termeszetbe azt sajna nem lehet.

Kulturarol tegnap irtam marad a kaja. Becserkesztuk a Place d'Italitol DDKre fekvo parizsi tavolkeletet. Ha az ember azt akarja felderiteni melyik etterembe menjen akkor 19 es 19.30 kozott kell biciklivel meltosagteljesen vegiggordulnie a kivalasztott celteruleten. Mint irtam 7kor meg tokuresek az ettermek fel 8kor meg helyenkent egy baget csucskot nem lehet leejteni.

Kitor belolem az 5 ev biologuskepzes soran elszenvedett fizikai kemia (ne ma csak a Winkler legyen olyan okos, bar az en hajam meg nem szokitett). Szoval az ettermek megtelleset gazoknak szilard feluleten valo kotodesehez lehet hasonlitani. A koncentracio fuggvenyeben a megkotott molekulak szama szigmoid (pontosabban Langmuir, de most csak sigmoidot talaltam, neketek ez is jo lesz) gorbe szerint no. Kezdetben semmi, aztan egy ido utan elkezd novekedni a kotott molekulak szama, mindaddig amig be nem all a telites. Ha az ember azt akarja megtudni melyik anyag koti a legjobban az X molekulat akkor az X molekulat kozepes koncentracioban kell az anyagokra ereszteni, mert ekkor fog legjobban latyszani a kulonbseg.

Azaz, emberi nyelven. 7kor egy utcaban minden etterem tokures. f8kor majdnem mindegyik tok teli. Tehat mind 7kor mind f8kor nem tudjuk eldonteni melyik etterem a jok, mert f8kor akik lemaradtak a jokrol beulnek a rosszakba es azok is tele lesznek. ALKALMAZVA a fizkem oran fejunkbe verteket 7.10 es 7.20 kozott kell mintat venni, ekkor van ugyanis az, hogy a jo ettermek mar tele vannak a gagyik meg meg uresek. Mondjuk ha lecsuszik az ember akkor a nemfeherember konyhaja eseteben az meg segithet hogy melyikben van a legtobb nemfehermber, lehetoleg csaladostul. Azaz a legjobb etterem a chinatownban az amelyikben 7.15 kor csak huzottszemu emberek ulnek.
No ugyhogy egy hetkozbeni cserkeszes soran meg is talaltam hova megyunk szombaton ebedelni: a Pho 14 nevu vietnami levesezobe (Pho=husleves sok tesztaval es rengeteg friss zolddel, nagyon nagyon nagyon jo). No a fentebb leirt eszmefuttatasra nemigen volt szukseg hetvegen, mert az eteto elott meretes sorok alltak, jelezve hogy a kaja olyan hogy meg 40 percet is meger erte sorbanallni. No mi azert ilyet nem tennenk, mentunk egy kort es kesobb visszajottunk. Megerte. Nagy szerencsevel csak 5 percet kellett varni aztan megint kitort az orulet. Lasd irigykedo tekintetek.

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr111498723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása