... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

2010.01.14. 15:17 | rue_broca | 2 komment

Provins panoráma

Nem nagyon bírtuk már kirándulás-mentességet, így elég egyértelmű volt, hogy Provins környékén is megpróbálunk sétálni kicsit. Sikerült is, leginkább szántókon és folyómedrek susnyásában. De a hófúvás, a hideg és a hó a mezőkön így is elég kellemes sétává varázsolta utunkat.
 
Provins egy 11-12. században virágzó kereskedő város. Mi is úgy közelítettük meg, mintha vásározók lennénk, a szomszéd faluból – Saint-Loup de-Naud szintén egy 12.századbeli templommal – gyalog mentünk. Először csak a városka tornyai látszottak ki a mezőből, és csak lassan bontakozott ki az egész város. Champagne grófja abban az időben az egyik legnagyobb birtokos volt, a franciaországi 6 nemzetközi vásár közül három Champagne grófjának területén zajlott, ezek közül volt egy, Provins.
 
 
Kilenc nemzetközi főútvonal találkozásában elég jelentős kereskedelemet folytatott. 12. századbeli raktárak, kereskedőházak és kicsit későbbről fagerendás házak szegélyezik a bizony elég széles utcákat, hogy a megrakodott szekerek könnyen elférjenek rajtuk, mert itt minden a kereskedelem szolgálatában állt.
 
 
 
A biztonság érdekében a 13. században védőfallal erősítették meg a várost, és megszervezték a kereskedők katonai védelmét is. (Örző-védő szolgáltatás :) Champagne grófjainak csillaga pedig egyre fényesebben állt, annyira, hogy a végén még Szép Fülöphöz is valahogy közük lett bár nem pontosan értem, egy dinasztia kellős közepén, hogy jelentek meg egyszer csak a rendszerben, aki viszont cserébe a földrajzi távolság és a még nemzetközibb politikai kérdések következtében nem sokat törődött a várossal.
 
Elkanyarodtak a kereskedelmi útvonalak is – bár ezt aztán végleg nem értem hogyan történhetett, de hagyjuk. Elég az hozzá, hogy Szép Fülöp alatt romlásnak indult a város dicsősége, a katedrálist is már csak kapkodva dobták össze, nem is sikerült befejezni, szinte csak az apszisa készült el. Az oszlopfőkről nem is beszélve.
 
Azóta hamupipőke álmát aludta a város, mígnem egy szép napon UNESCO védettséget kapott. Azóta kisvasutak, középkori ruhába öltözött komédiások, és gondolom újra kereskedők vették birtokukba az utcákat és az arra tévedő látogatókat. Hála istennek a téli farkasordító hidegben csendesek és kihaltak voltak az utcák.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr801666599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JankóóHunyaaadi 2010.01.27. 18:10:49

Az ott csak nem te vagy, Zsuzsova, a szántás télen szélejibe?!
süti beállítások módosítása