... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

2010.02.13. 17:32 | @i | Szólj hozzá!

(F)elcsigázott kőleves

 A konvergenciak masfel hete kezdodtek, amokor elmentunk szokasos heti bevasarlasunkra a Place d’Italytol delre fekvo Chinatown-ba (ahol hamarosan kitor az ujev). No itt tobbek kozott vettunk egy talcanyi fagyasztott csigat. Honidegen, marmint ittenidegen, azaz nem Helix pomatia, azaz valoszinuleg nem Magyar romak altal szedett eticsiga, hanem szorgos huzottszemuek altal gyujtott valamilyen masik.

A masik szal, hogy megjot cimborank Oxfordbol es mivel nagyon kedvel bennunket ezert ipari mennyisegu Stilton sajtot hozott. Hulyen hangzik sajtot hozni franciaorszagba, de az eddig evet sajtok kozott ez erosen az elmezonyben nyuzsog. Nagyon szep kerge van es igen jo.
 
No szoval, a csigaval valamit csinalni kene. Zsuzsa mar regota aradozott hogy vietnami baratnoje milyen jo csigaporkoltet csinalt neki anno… Francia modra csigat, vajjal fokhagymaval feherborban, petrezselyemmel minden jottment tud csinalni, igy hat valami masra vagytam. Turtam egy kicsit az internetet, de eleg egysiku uncsi csigareceptek voltak csak.
Ugyhogy maradt az improvizacio. Teljesen azert nem. Kezdtem a csiga tradicionalis felpuhitasaval (mint kiderult meg joval tovabb kellett volna a kemenytoku indokinai csigat puhitani). Azaz feherbor, fokhagyma, baber, petrezselyem stbben fozni 2 orat.
Masnap aztan. Fokhagyma olajon (nem fokhagymaolajon), kicsit izig piritani. Raonteni egy poharnyi csigalevet es erosenm rotyogva besuriteni. Bele a csigakat, zsirra piritani (nem ettol lettt kemeny!), majd nyakon onteni calvadossal es meggyujtani, hogy legyen egy kis palinkas-karamelles ize. Utana ment ra a crème fraiche (tejszin-tejfol kozotti art-menet), meg egy kis csigale. majd ket szinten a vietnamiaktol szarmazo termek, szeletelt shiitake gomba es apro (es ezert izesebb) banan karikai. A vegen derekas mennyisegu megtort (nem orolt) rozsabors. Ez rotyogott kn 4 pecig majd kapott egy petrezselyem sapkat ami meggozolodott a tetejen amig a feltalalasra vart.
 
Mindehhez jott a masik szal. Auvergne-ben van egy krumplibol es sajtbol keszult etel. Ezzel ugyan csak most szembesultem (mert epp francia sajtfeleket felsorolo konyvet vettunk ki a konyvtarbol es Zs ezt olvassa, mig emesztes kozben irok). Szoval krumplikarikak, rajuk a remek stilton morzsai, so es olivaolaj, majd meg egy retag. Mindez be a jo meleg sutobe 20 percre.
 
Jelentem a vegeredmeny jo volt (hasonloan a tegnap csinalt lencse-okra “curry”hez aminek igen jot tett a citromhej es a frissen facsart narancsle). A stiltonos ropogos (de belul meg puha, tunkolasra alkalmas) krumplikarikak remekul mentek a majdnem tejszinben uszo banan, shiitake es hat csigadarabkakhoz amik a rozsabors edesen aromas es gyantas izmorzsait sugaroztak. A csigat igazsag szerint mint struktur (de nem mint iz) elemet ki lehetett volna hagyni (szivos volt meg a 2 ora elokezeles utan is mint egy cigarettacsikk). Mindkettten, mint annyi dologban, egyszerre jegyeztuk meg hogy no ez egy igazi jo remek KOLEVES volt.
 
Szerencsere a csigale nagy resze meg megvan, abbol is lesz valami jo, mert mint legveretesebb francia szakacskonyvembol megtudtam a jo franci a konyha alapja, hogy mindig van valami a fazekban a tegnapi fozes mellektermekeibol.
 
Egyben buszken jelentjuk, hogy Zs kitartasanak hala sikerult becserkesznunk az olcso ihato borok titkos tarsasagat. Tegnap mar 3.20 EUR ert vettunk az arat felulmulo minosegu feher bort!!!!! Es 4 ert jo voroset. Ugye nem kell mindennap figyelemre melto bort inni (bar nem lenne rossz). Sajnos igazan job ort meg nem ittunk, mert a 25-30 EURos probalkozasaink mind csunya rabaszasok voltak, rosszabb eredmennyel mint a jelenlegi 4 EURos voros amit epp iszok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr881755230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása