... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

2011.08.29. 16:03 | @i | Szólj hozzá!

Alpesi retek,... nem retek ... re'tek

Manaliba nem csak azert jottunk, mert Lehbol erre megy a busz, hanem mert a 3 hetes 4-5 ezres magas kopar sivatag utan egy kis hegylabi, monszunos nedves erdoseget is kivantunk latni. A turakonyvek szerint a varos szelebol indul egy 2-3 napos tura amivel 2-3 ezer kozott lehet ude erdokben jarni. Szerencsere egy konyvesboltban megneztuk a legujabb Trecking in Indian Himalaya konyvet es az azt irta, hogy ott mar vizieromu van, ugyhogy menjunk a kovetkezo volgyon. Oda is mentunk. A kiindulasi falu Shiva templomaban egy igen kedves neni megmutatta mit is kell csinalni es aldast is kaptunk. Ezzel el is indultunk egy a konyv szerint ott nem levo, mernoki bravurt bemutato szerpentinen felfele. Egy ido utan egy orszem megallitott, hogy hova igyekszunk, mert ide engedely kell, mert epitkezes folyik.

Ahhoz keepest, hogy a Wildlife Service-t meg a Forest Managementet is megkerdeztuk merre turazhatunk, fingjuk nem volt rola mi folyik itt. Ujabb megerositese, hogy a fejlodo orszagokban a tourist info csak szines toll a tudatlansag kalapjan.

No de persze india, mondtuk sehol sem mondtak ide engedely kell es mi szeretnenk turazni. Az orszem aszonta, jo menjunk, de ne az uton, hanem megmutatta nekunk a regi hegyi osvenyt, aminek nagyon orultunk, mert tobb zoldet lat az ember mint a folduton.

Mentunk is felfele szorgalmasan. mivel ugye ez is az eurazsiai flora, mint mifelenk sok varatlan nem ert, minden noveny ismeros volt egy kicsit a mieink testverei. Hosszas fajlistat majd Rekanak szemelyesen, de azert roviden az erdekesebbeket vazolom.

Ugye eloszor is a magasztos himalayai cedrus, aztan mindenfele baberlevelu (ilex) tolgy es erdoalkoto hegyi juhar. Volt meg helyi luc es jegenyefenyo varians, szep delcegek, vagy 25 meter magasak. Egy ido utan sziklafal miatt elfogyott a kerulout es ra kellett ternunk a 200 meterenkent onmaga fole tekeredo, idonkent leomlott utra. Meg boven az erdohatar alatt jartunk amikor felulrol rankszakadt az eg es a monszun bemutatot tartott. Eleg hamar elaztunk, bebujtunk az ut szelen egy szikla ala ahol kevesbe aztunk. Szerencsenkre hamarost arra jott egy auto es mint kiderult a mar sejtett kettes szamu vizieromu epitkezes fomernoke szedett ossze minket, benyomott az irodaba a hosugarzo ele es meg teat is kaptunk. Elmeselte pontosan mi is epul (lehetett a terepbol sejteni). A szomszed volgybe fogjak egy 4 kilometeres alaguttal atvezetni ennek a volgynek a vizet. A szomszedban mar megvan a vizlevezeto cso es alul a turbinak, igy ketszer annyi teljesitmeny jon ki. Nem kell fujolni, nem bos-Nagymaros, nem volgyzarogat, hanem a volgy aljan egy nagy csovon lemegy a viz es alul hajtja a turbinat. Az epitkezes felfordulasa utan nem sok rumli marad.

No tea utan indultunk tovabb, kb 2600rol fel 3200re egy, nyaron pasztorok altal lakott faluba. Az erdohatar vege kb 3000en lehetett. Felhele nem sok mindent lehetett latni, mert felho volt mindenhol, csak a hihetetlen esesu folyo zugasabol tudtuk, mellette haladunk. Mar ebben a kod-felhoben is igen sok jo novenyt lattunk, fotoztunk szorgalmasan. Az eso is elallt f6 fele, ugyhogy lesatoroztunk meg a falu elott. Bonuszkent 20 percre feloszlott a kod es meg a nap is elobujt, hihetetlen szep volt a fenyofakrol es gerincekrol leszakado kod es napfeny.

Masnap meg a falu fole turaztunk ahol "alhavasi legelok" es a hozzajuk tartozo, hihetetelen dus viragmezo fogadott. Ez eleg melazos, boklaszos nap volt kb 3km es sokszaz fenykep. Kek mak, voros foldi gyomber, feher szurokfu, zold tarnicsfele es egyebek. Majd megmutatjuk.

Lefele bementunk az epitkezes "menzajara", a helyi viszonyokra kell persze kalibralni. Lefele megint uri stoppot kaptunk, szemmel lathatolag a foreszvenyes vagy valami igazgato vehetett fel, mert mindenki tisztelgett neki :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr623188382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása