... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

2011.09.03. 22:22 | @i | Szólj hozzá!

Fokhagymapucolas az aranytemplom konyhajaban: Spiritualitas version 2.0

Nos hat Amritsar...

Gondoltam jol van megnezunk meg egy szep epuletet, no hat nem teljesen ez lett.

Megerkeztunk delutan 4kor a varosba. 5kor mar becuccoltunk a zarandokszallasra, megvacsoraltunk es ultunk az aranytemplomot korulvevo medence partjan. Aztan 6ra mar ugy gondoltam en is beallok Sikh-nek (szorom van hozza a gond csak az hogy allandoan turbant es terdben megkozottt alsonadragot kell hordani ami ezen a kliman komoly eroproba).

Szoval odajott hozzank egy turbanos szoros ember es igen kulturaltan elkezdett meselni a Sikhizmus lenyegerol. Hamar megtudtuk, hogy a lenyeg nem az arany kupol aalatt van, hanem odakint a kozossegi etkezdeben, a LANGAR-ban.

Vallasalapitjuk egy igen okos, joravalo es sokat utazott ember volt Guru Nanak. O azt latta, hogy a muszlimok meg a hinduk olik egymast. Azon a velemenyen volt, hogy teljesen felesleges isten neven osszeveszni, egy lenyeg van, minden tole szarmazik. Egy univerzalista vallast tallat ki es befogadott mindenkit. 4 alkalommal osszesen 14 evet utazott es terjesztette tanait, kozben jart Mekkaban, Torokorszagban, Iranban, a Himalayaban es egesz indiat bejarta. Jol ismerte a ssufikat, nem veletlen, hogy sokban hasonlit hozzajuk. Az aranytemplom alapjait is egy szufi haverja rakta le, asszem.

Nos igazabol a sikhizmus engemet, a foldhozragadt ateistat nem is az istenseg ilyen szemlelete ragadott meg (ha hinnek, ilyen istenben tennem), hanem a moralis, eletmodbeli tanitas.

A szikekrol a legtobben csak azt tudjak, hogy turbanjuk van es kesekkel rohangalnak. De miert kesekkel? Mert igen harcosan vedik az igazsagot (igyekeznek az igazsagot es nem a sajat igazsagukat vedeni, mint az remekul latszott a nemregi londoni zavargasok idejen, ahol huliganoktol a tehetetlen rendorseg helyett a sikhek vedtek meg mindenkit, nem csak a sajat portajukat, hanem a muszlimoket es a hinduket is).

Szoval annak idejen Guruik (volt belole 10) elvetetek a kasztrendszert es harcosan kialltak a hinduk jogaiert a Mogulok ellen. Nagyon fontos szamukra a munka es a kozossegi onkentes munka. Ennek csodalatos peldaja a kozossegi konyha. Guru Nanak azt mondta, hogy az ehes embert nem erdekli az Isten, mielott tanitanank meg kell etetni. Ezert minden sikh templomban van egy konyha ahol eloszor megetetik az arra jarot, utana mosakodnia kell (kez, arc, lab) majd mehet a templomba.

A konyhat a templom tartja fel bevetelekbol es a kozosseg tagjai dolgoznak benne. Illetve barki dolgozhat benne. A sikhek barkit beengednek templomukba, megetetnek es elszallasolnak hiszen szerintuk mindenki az egy isten teremtmenye. Van is rengeteg hindu errefele, akik kozul sokan beallnak a konyhara dolgozni.

Utikalauzunk korbevezetett minket a konyha rejtett zugain, ahova gyakorlatilag barkit szivesen latnak. Hajmeresztok a meretek. Az arany templomban naponta kb 50-100 ezer embert etetnek meg (idoszakosan valtozo)! Ehhez 3-4 kobmeter ustokben fozik a lencset. Orankent 4-5000 csapatit keszito gepek segitik a kezi csapatisutok munkajat. Tea is fortyog rengeteg. Minden hiehetetlenul preciz, szervezett. E sami az anarchistakat igazolja, teljesen onszervezodoen remekul mukodik az egesz. Sajat malmuk van a helyszinen, a fuszert is maguk orlik. Lenyugozo latni a sok embert ahogy jokedvuen, onkentesen dolgoznak es oromuket lelik abban hogy masoknak segitenek. Minket is magaval ragadott, ugyhogy a mai napon 3 orat fokhagymat pucoltam es poharat osztottam a nepeknek. Zsuzsa a talcakat osztotta.

A gyerekek is ugy nonek fel, hogy elhozzak oket a langar-ba es termeszetes szamukra, hogy egyutt dolgozzanak masokkal es elvezzek. Nem csoda hogy a legtobb sikh vagy igen jol kepzett katona aki ismeri a fegyelmet vagy mernok vagy uzletember, hihetetlen osszetarto erovel. Mint megtuttuk az itteni langar elobb epult mint maga az aranytemplom, mert hat igazabol itt van a lenyeg elrejtve (szerintem).

De miert is szorosek es hordanak turbant? A muszlimok miatt. A mogulok alatt csak igazhituek viselhettek szakallt es turbant, nem lehetett tancolni zenelni vigadni es meg egyeb hasonlok. No erre a sikhek csakazertis turbant kezdtek el hordani, szakallt novesztettek, a templomukban hangosan vertek a dobokat es fujtak a trombitakat. Volt egy olyan szabaly, hogy 2 labnal magasabban csak muszlin ulhet. Nosza valelyik gurujuk erre epitett egy 12 lab magas tronust es onnan predikalt!

A sajat, vagy igen sokszor masok erdekeben sok mindenkivel osszetuztek nem veletlen, hogy az aranytemplomot atlag 80 evente komoly tamadas eri es gyakran le is romboltak. Legutobb Indira Gangdhi probalta  a sikhek, pontos es szorgos munkaval megalapzott hatalmat, alaasni. 1984ben katonasaggal tamadta meg a templomot. Azt elfelejtette, hogy testorei is sikhek, ugyhogy meg is oltek iziben.

Meg egy utso adalek, mielott tulzasokba esnek: Azt mondtak a sikhek, hinduk vedelmeben, hogyha a modul uralkodo egy sikhet is muszlimma tud tenni azkkor az osszes hindu s igazhituve fog valni. Az uralkodo nem volt rest es jonehany ev alatt igen nagy szamu sikh vertanut generalt probalkozasai soran, de senki nem valt igazhituve igy beken hagyta a hindukat. Halabol tobb szaz evig (mostanra kezd kiveszni) a hindu csaladok jelentos resze az elso gyermeket sikhnek nevelte, mert hogy barki lehet sikh aki nehany (manaprsag furcsan hato) elvarast teljesit. A tobbi elvaras teljesen ertheto, elj, beszelj viselkedj korrekten.

Az egesznek a modernezge tetszik, bar asszem mi ilyen iranybl nezzuk, sokan meg a kulsosegeket latjak es elik at ahogy az aranytemplomban hajlonganak az emberek.

Nemtom atjott-e de egy kicsit jobban elveztem mint Dharamsalat, bar meg mindkettonek ulepednie kell.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr13200272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása