... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2011.09.03. 17:03 | @i | Szólj hozzá!

Spiritualitas version 1.0

No kozben ujabb heroikus buszuttal atertunk Amritsarba. Bovebben a kovetkezo levelben.

De meg elotte volt a Dalai Lama hallgatasanak masodik napja. Sok erdekeset tanultunk. Elsokent mellekszalkent annyit, hogy mivel az europai ember (legalabbis en) nem ul gyerekkora ota lotuszulesben ezert ha ket napig ezt teszi teljesen leamortizalodik a terde, a csipoje es a valaga. Eleg komoly onfegyelmet igenyelt vegighallgatni oszentseget. /mellekszak vege.

Ennel melyrehatobbat is tanultunk. A masodik nap tulajdonkeppen az elfogadott forditas szerint egy beavatas volt. De szerintem az initiation szora  (legalabbis ebben az esetben) a beaavatas nem jo forditas, hanem sokkal jobb a bevezetes. Ugyanis nem egy rettento nagy titok, vagy vilag tarult fel elottunk, hanem a segitseget mutatta meg / magyarazta el egy uton valo elindulashoz. Egy fontos hinayana buddhista szoveget vettunk vegig amely a bodhisattva valashoz nyujt segirseget. Hogy kicsit kevesbe hangozzon elszalltan: Ugye a bodhisattvak azok a megvilagosodott szemelyek, akik ugy dontenek, hogy nem a nirvanaba tavoznak, hanem ujjaszuletnek es segitenek a tobbi embernek is elerni a megvilagosodast. Ugye ebben mas mint a theravadabuddhimus, ahol nincsenek boddhisatvak, csak magad vilagosodhatsz meg, masnak nem segithetsz. A dalai lama amugy az egyutterzes buddhajanak (Avalokitesvara ha jol emlekszem) 14. reinkarnacioja azaz bodhisattva.

Szamomra nagyon uj az volt, hogy azt tanultuk, hogy ahhoz hogy az ember kozeledjen a megvilagosodashoz, mar azelott is probalja ugy nezni a vilagot mintha boddhisatva lenne, azaz hol segithet, illetve mar most hogyan elhet ugy mint egy bodhisattva. Ezen kkivul meg sok erdekes reszlet volt. Ket mantrazas kozott nagyon vilagosan, intellektualisan magyarazta el, hogy az iniciacio egyes lepcsofokain mirol is van szo pontosan es mit miert ugy csinalunk ahogy. Persze a del-kelet azsiaiakon kivul (akiknek a dolog szolt) volt meg egy nagy rakas helyi oregasszony akik mint a vilagon mindenhol az oregasszonyok roppant vehemensen es eroszakosan vettek reszt a ceremoniaban, hangosan kovetelve maguknak a piros szalagot, a viragokat, a csuklora  apiros szalakat, a teat, a kenyeret, stb. Mindenki megtalalta a maganak kello szintjet a beaavatasnak. Jo volt, tanultunk.

Utana buszra ultunk es 4 ora alatt atcsoppentunk egy ujabb vilagba. Leereszkedtunk Dharamsala zold, majdnem koderdos gerinceirol Punjab lapos folyok altal feltoltott, india eleskamrajat ado teruletere, ahol minden zold volt, meleg es paras. Egy napot couchsurfingeltunk az istenhatamegetti Patankothban, latnivalo nem volt, de egy kedves tanaremberrel kostolgattuk a helyi kajakat meg soroket es ismerkedtunk a helyi elettel. A politika lehet, hogy gusztusosabb mint kicsiny orszagunkban. Amieleg rosszul hangzik a mi szempontunkbol.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr643200241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása