... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2011.09.16. 13:00 | @i | Szólj hozzá!

Vegso lelassulas a Zold sivatagban

No reg irtam. Azota egy ujabb ejszakai vonatozassal majd egy azt koveto buszozassal Mumbaibol Jaisalmerbe ertunk. Ez Rajastan egyik szep kicsi varosa gyonyoru homokkofaragasos cikornyas hazakkal es eroditmennyel. Itt vagyunk mar jopar napja.

Elso dolgunk volt egy nagy furdes es a Mumbaiban elmoszatosodott ruhaink alapos kimosasa. Itt mar felsivatagi klima van es megszaradnak a ruhak, bar lasd alant a rendkivuli korulmenyeket.

Mitagadas nekem mar kezd honvagyam lenni. Leginkabb egy olyan klima utan ahol nem lesz 2ora alatt budos rongy a ruhad az izzadsagtol es erdemes kimosni a ruhadat mert utana megszarad, no ezidaig ez nem ment. A masik, hogy agyilag olyan mertekben lelassultam, mar-mar a helyiek szintjere, hogy neha kicsit zavaro. Ulok es nezek ki a fejembol es nem tortenik benne semmi.

Szoval a furdes utan korbeneztunk az igen szep varban, az arus-verszivok meg nagyon renyhek, mert nem kezdodott el a helyi turistaszezon (ugyanis a belfoldi turizmus itt indiaban igen eroteljes). Van jopar gyonyoru Jain templom errefele. Megneztuk oket es bar a leirasok alapjan a Jainok joravalo nepeknek tunnek (ahimsa, stb), a szemelyes talalkozas penzehes bunkok benyomasat keltette, majd meg finomitani kell az ismereteket... talan next life.

Aztan mugli balhe kereteben elmentunk egy 2 napos sivatagi safarira, tevevel. Egy kedves nemet fiu volt az utitarsunk. Volt 3 hajcsar es 4 teve: Rocket, Peacock, Lucky es Babashi. Teven nem olyan rossz utazni mint elefanton. Nem leszel tengeribeteg es nem kop le. Viszont a szeles tevenyeregtol az en igen kotott csipom es terdem igen csak szenvedett, ugyhogy a nemet sraccal egyhanguan felidoben inkabb gyalogoltunk (kozben a hajcsarok meg poffeszkedtek a teven). Szerencsenk volt 3 igen kedves figurat fogtunk ki. Az egyik megallas nelkul mosolygott a masik meg folyton beszelt es egeszen ehetot foztek. Este, igaz eleg borsos aron, de meg sort is szereztek.

A sivatag (igazabol koves, helyenkent homokdunes felsivatag) eleg vicces volt, mert az elozo 3 evben nem esett az eso az elozo 2 hetben viszont rengeteg. Ugyhogy mire megerkeztunk mindent vastag zold selymes fu boritott, harsogtak a bokrok es nagy mocsarak alakultak ki. A nomadok ennek persze igen orulnek, mert legelhet a joszag. A dolog arnyoldalat ejszaka taasztaltuk meg. Szep homokdunek kozott taboroztunk le es a szabad eg alatt aludtunk volna, de iszonyatos mennyisegu szunyog volt egesz ejszaka, mert a mocsarakbol kinottek. Volt ugyan szunyogallo, impregnalt vekony halozsakunk, de ha abba belebujt az ember percek alatt szottyogosra izzadt, mert az ejszakai lehlestol kicsapodott a harmatettol kivulrol lett vizes, belulrol meg az izzadtsagtol. Ugyhogy Zsuzsa inkabb egesz ejszaka fel-ala turazott a duneken alvas helyett. En probaltam a halozsakban nem szetfoni pepesre. Napkeltekor kezdtek csokkeni a szunyogok, de ekkor meg egy orara iszonyatos legyivanzio kovetkezett, majd felkelt a nap es kurva meleg lett. Ennyit a pihezesrol. Amugy igen szep volt az ejszaka, csillagos volt az eg es a tevehajcsarok egesz ejjel a teveket hajkurasztak, mert berserkek lettek a szunygoktol es kinjukban elrohantak az ejszakaban. A reggeli legyinvaziora mar begyujottek oket es akkor meg nagy fstolo tuzt raktak zold korokbol es azon fustoltek a teveket a dogok ellen. Ugy tunt nem ez a rutinszeru eljaras. No masnap aztan olyan dog paras meleg lett, hogy en meg csak kibirtam, de a hajcsarom olyan fejfajast kapott, hogy tolunk kert fajdalomcsillapitot, szemmel lathatolag a ritka paras meleget nem birtak.

Tegnap meg ma aztan mocit bereltunk es a kornyek falucsakit es varait latogattuk, illetve egy Jura kori megkovesedett erdo maradvanyait is megneztuk. Mindig is szerettem a sivatagokat felsivatagokat, no itt aztan gyonyoru koveket gyujtottunk, majd megmuatjuk.

Ma este megint vonatozas, honap reggel megnezzuk Bikaner mellett azt a templomot ahol a patkanyokat tisztelik szent allatkent es igen sok rohangal a szentelyben.

Mar csak 4et kell aludni (+ket csovezes vasutallomason es repteren) aztan otthon leszunk. Mar leadtuk a Zsuzsa mamajanak a menut: husleves, rantotthus krumplisalataval. Mindegy csak erospaprika ne legyen benne es ne szottyogjon az olajtol.....

 

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr153231681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása