... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2011.09.23. 17:50 | @i | Szólj hozzá!

Vallasokrol II: illuziok es megvilagosodasok

Ozonlenek a nyugatiak Indiaba. Egyik fo hajtoero a buddhizmus (elsosorban a tibeti) es a hinduizmus altal kinalt spiritualis elmeny keresese.

No hat ahol nagy a kereslet, ott a piac fel is pezsdul, mennek fel az arak es jonnek az uj szolgaltatasok. Hat mi ezt lattuk Indiaban. Dongott a sok szines gatyas, raszta haju, kodos tekintetu package nirvanara befizetett Lehben es Manaliban. Jo sok ashram hirdette magat a turista irodak kornyeken, alltak a nepek kulonbozo joga allasokban a csillagos szallodak teraszan naplementekor a fulukben meg szolt a relax zene. Majd befekudtek a legkondizott szobaba, aztan amikor vege lett a szabinak ...

Leszallva a siksagra a hinduk koze aztan ugy tunt, hogy ez nem most kezdodott. Iszonyu nagy a versenges Indiaban mindenert es az emberek mindent megprobalnak, hogy valahogy tuleljenek. Igen sokuknak mar nem jut munka, masok inkabb gyorsan szeretnenek penzhez jutni munka nelkul, igy rengeteg szelhamos es csalo van, iszonyatosan kifinomult evezredes vagy modern trukkokkel. Ez mindig is igy volt. Szerintem a sadhu-k es guru-k (nagy resze vagy tan mind) is ezt a strategiat koveti.

Sok "szent embert" neztem meg alaposan, mert szerettem volna roluk fotot csinalni. A testbeszeduk nem egy az anyagiakat elveto, a szellemieket koveto, elmelyult emberre vall (mint pl egy koldulo buddhista szerzetes), hanem egy iszonyatosan rutinos utcai csibeszre. Hogy embereket fotozzak leultem az utcan egy felreeso helyre es vartam amig egy ido utan mar nem vesznek eszre, mert unalmassa valtam. Nos a "szent emberek", mint ahogy a trukkos csalok pillanatok alatt kiszurjak a tomegben a potencialis predat es mar mozdulnak is ra. Illetve engem is mindig kiszurtak, hogy ulok es figyelem oket es egybol jottek hogy adjak nekik penzt. Keressetek csak ra a Googleban a kepek kozott a sadhu szora es nezzetek meg az arcukat, mindnek iszonyu csibesz tekintete van. Ez eleg sokat mond.

A brahminok a hindu szentelyekben aztan meg kiabranditobabk voltak. Elpuhult kover pasasok doglottek agyekkotoben egy priccsen, semmilyen nyelvet nem beszeltek (a laoszi szerzetesek tobbe-kevesbe tudtak angolul es erdeklodok voltak) es nem csillogot ertelem a tekintetukben. Annnyit tudtak, hogy ha bementel a szentelybe agresszivan kovetelteltek, hogy adjal adomanyt (donation, donation, ezt az egy szot tudtak angolul).

Amugy meg jo ha tudja a megvilagosodast kereso, hogy van egy olyan mondas: neked kell megtalalni a gurudat nem pedig a gurunak teged. Szoval ezek az oriasposzteren hirdeto guruk nem tunnek tul autentikusnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr143206258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása