... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2018.08.01. 15:34 | @i | Szólj hozzá!

Tengertol hegytetoig 07 30-31, Cerro de la Muerte

Hat mielott Mate gepre szallt az utolso ket nap nem vacakoltunk.
30 reggel elindultunk az Osa felszigetrol es egy nagy folyo mocsaras siksaga mellett Sierpe fel mentunk. Gyonyoru elsodleges erdokon mentunk at amik semmiben sem roszabbak mint a kicsit tullihegett Corcovado NP. Ha valaki erre jar inkabb erre koncentraljon.

Egy kompozas utan nekilattunk a Talamanca hegyseg lejtoinek, ahol eloszor a Boruka torzs falujat latogattuk meg. Azzal tettek hiresse magukat, hogy kemenyen ellenalltak a spanyoloknak annak idejen. Most pedig hires balsa fa faragok. Szep maszkokat faragnak. Bar az unnepeken hasznaltak sokkal jobbak, mint amit a turistak utan dobalnak.

Utana nem sokat vacakoltunk, hanem felrugva minden hegyi szabalyt a tengerszintrol felmentunk (kocsival) 3200ra, ahol is a hagoban megaludtunk a paramo vegetacios ov sziveben. Kozben szemrebbenes nelkul vagtunk at a koderdok retegen. Vegre hideg volt es a paratartalom alacsonyabb volt mint 70%. A paramo nalunk az alhavasi retegnek (torpefenyok, fuves legelok) felel meg es nagyon mas mint ami eddig volt.
Biologus szamara erdekes, hogy amig az esoerdokben goze nincs arrol milyen noveny nemzetsegekkel talalkozik, addig itt majd minden noveny ismeroskent koszon vissza, mert unokatestvere az eurazsiai fajoknak. Ezt mar ausztraliaban is lattuk. Mihelyst a klima hasonlo lesz a mienkhez megjelennek az ernyosok, feszkesek, ajakosok. Lattunk noszirmot, afonyat, macskagyokeret, utifuvet, gyikfuvet es egyeb hasonlo joszagot. Igaz a sargarepa rokonai itt fava nonek. Szoval 3200on felkelve ezek kozott legeltunk a Tapanti Npban. Aztan 31.en a Los Quetzales NPben a koderdoket cserkesztuk, ahol meg az esoerdoknel is tobb cucc log a fakon, akik itt fele akkorak. Itt meg gombak is nonek az erdoben. Talaltunk varganyat, ozlabat, galambgombat. Jo sokaig koslattunk a paramo es koderdo hataran a nyakig ero susnyasban cikaszok, jukkak, pafranyfak es afonyak kozott. Egyszer eltevedtunk mert elfogyott az ut es vekony osvenyeken gazoltunk nyakig a mohak kozott. Aszontam szerintem ez tapir osveny. Amikor tapir nyomokat es kesobb tobb tapir-kaki kupacot talalatunk ezt bizonyitekkent konyveltuk el. Sajnos, vagy a szuk osvenyeken talan szerencsere, a gazdajukkal nem tallakoztunk,
Itt el az emblematikus quetzal is, sajnos azt nem lattunk. Utana brutalis 3 ora jott, mig visszavezettunk Carthagon es San Josen keresztul Alajuelaba. A forgalom es az utak minosithetetlenek. A vezetesi stilus taho. Az utazast nem segitette, hogy tobb ezer zarandok igyekezett Carthagoba valmi nagy egyhazi unnepre. A lassu teherautokat lehetetlen volt elozni, mert a szembe savban kimerult, fajos labu emberek tantorogtak. Nem egy egeszseges sport a zarandoklat, mert ezek a nepek evente egyszer gyalogolnak, de akkor nagyon sokat es vegig betonon, jobreszt teljesen alkalmatlan felszerelesben. Jelentos reszuk faslival es sokan hevertek az ut szelen. Bar az igazat megvallva en is inkabb gyalog mentem volna, mint hogy a vezetessel szenvedjek.

Nagyon elfaradtam. De azert meg utolso kozos pontkent elmentunk es megneztunk egy helyi kave birtokot, ahol sokat tudtunk meg a kave termeszteserol es feldolgozasarol. Brutalis mennyisegu, jo kavet ittunk melle.
Aztan befeszkeltuk magunkat egy helyi campingbe, ahol a gyerekek lubickolhatnak es csuszdazhatnak. En a vezetes utan 1 oran keresztul nem csinaltam semmit. Ket napig leszunk itt, mert rank fer a pihenes. Atcsomagoljuk a felszerelest es Mateval hazakuldjuk a gyujtott cuccot, koztuk egy csomo nagyobbacska ko java reszet. Az autot is fertotleniteni es dezodoralni kell, mert minosithetetlen allapotban van. Miota Odusszeusz beult, hogy a beragadt autot kiszedje igen eros szaga van a vezeto ulesnek..

 

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr6614155773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása