... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

2018.08.05. 18:44 | @i | Szólj hozzá!

Mugli balhe I, 0801-02, Vulcan Poas es kornyeke

dsc_7982.JPG

Reg jelentkeztunk....

Zsuzsaval amikor korabbi turainkon eljutottunk valami jo helyre buszozva, lassan a hatizsakunkkal es ucsorogtunk fel napokat a latvanyossagot nezve, raerosen, gyakran futott be egy turistabusz, kihajotottak a nepet majd felora mulva hajtottak oket tovabb, miutan a souvenir shopban is legeltettek oket. No ilyenkor mondtuk, hogy: "Megjottek a muglik!"
Kedvencem amikor a Cacacdu Npben egy turista megkerdezte, hogy visszasetalhatna-e a folyoparttol a szallodaig, hiszen csak 800mre van? A vezeto azt vlaaszolta, nem ajanlana neki, mert nagyon megnottek a fak mostanaban.. Emberunk feladta..

No szoval mi is most elmuglisodtunk. Foleg azert mert nagyon elfaradtunk az allando rendszekarbantartastol es esotol.

dsc_7858.JPGElsejen reggel tartottunk egy kiados atpakolast, valogatast, ujracsomagolast. Mivel Mate igen konnyu csomaggal jott, beraktukn hozza joopar kilo kovet, korallt, kotelet, beulot, szoval ami nem kellett. Utana Nomadamerikaeknal otthagytuk a felszereles azon reszet ami mar nem kell vagy soha nem is hasznaltuk.
Nagy tetszest aratott a bambuszbol a tetore szerelt vendegoldal amin a kajakot tartjuk. Illetve a rogtonzott csomag merleg. Ugye 23kgt lehet felvinni, no de az mennyi? Fogtunk ket 10 literes vizeskannar, felkotottuk egy bambuszrud ket vegere, hogy egyensulyban legyenek, majd a ket kannat az egyikoldalra teve felakasztottuk a hatizsakot. Addig pakoltunk mig egyensulyban nem lett a 2*10l + 2 kanna sulyaval, becslesunk szerint 22kg.
Mateval meg megettunk egy bucsuebedet, bucsukaveval. Ez igen veretes volt. Kulon kis kek zomanc kocsogben hoztak ki a kavet es tejet!!

A delutan a campingben brutal szeles, felhoszakadassal jart, szoval kicsit elazott ami eddig megszaradt. De azert masnap reggel jo koran elindultunk, hogy becserkesszuk a Vulcan Poast. Azt tudtuk, hogy le van zarva, mert allitolag aktiv, de azert megprobaltuk. Hat az utzarakon nem sikerult atjutni. Nyilvan gyerekek nelkul 5-6km gyaloglassal sikerult volna, de most nem az a konstellacio van.
Ugyhogy reggeliztunk egy jo avokado/kenyer/sajt kombot a vulkan oldalaban es neztuk alant Alajuela/San Joset a medenceben meg a szemkozti vulkanokat.
Utana a muglisag jegyeben befizettunk egy vizesest megtekinto turara. A vizeses egy parazita krater be zuhant be a hegy oldalaban. Volt egy kis kert is a bejaratnal ahol cukros vizes eteteokkel csaljak oda a kolibriket a turistak es a fajmadaraszok nagy oromere.
Bar csinlatam 1-2 kepet, nem tekintem sport ertekunek a dolgot. Ez a kolibri junk food-McDonald. Nem gondolnam, hogy a cukros viz tartalmazza azokata a tapanyagokat amiket a nektar. Raadasul ha ezt isszak egesz nap nem is porozzak be a kornyekbeli novenyeket..

A vizese befizetesre vegul azert kerult sor, mert bar elotte komoly energiakat forditottam hogy masok altal jart utvonalakat toltsek le a helyzet az, hogy Costa Ricaban meg a koldokzsinor is szogesdrotbol lehet es a jotanulok szogesdrotot kapnak ajandekba. Ugyanis az angolszasz, altalam nagyon megvetett, szemleletmod szerint a magantulajdon indenek elott, igy minden szogesdrottal van korbeveve. Azaz barmit meg akar nezni az ember, legyen az erdo vagy mezo, fizenti kell! Eddig jelentos energiaval azert megtalaltuk azokat a helyeket ahol lehet szabadon jarni, de mostanra elfaradtunk, no meg errefele nehezebb is. Ujra megerosodott bennem Jarred Diamond es az Indul a bakterhaz hose, Bendeguz nezopontja: Csak parasztot felejtett volna el teremteni az Uristen! A gyonyoru erdok helyett szogesdrottal korbekeritett fellabszarig ero tehenszaros legelok vannak.

A nap hatra levo reszeben tovabb lassultunk. Megneztuk Zarcero varoskat ami foteren talalhato topiary-rol hires. Gozunk nem volt mi az a topiary, no mint kiderult formara nyirt bokrok. Valoban vicces volt a Gaudi szeru kanyargas es a nehany evtized alatt Michelin babara hizott elefant, gyerekcsapat, stb. Mindnenesetre a fiuk nagyon elveztek a bujocskazat a bokrok kozott es bennuk. A templom elott a szocialis vedohalo reszekent koz-csocso volt oldalancolva, mindneki nagy oromere.

A varos egy feldold szelen terult el jo magasan az eghajlat huvos, mersekelt, ennek megfeleloen a helyiek (akik reszben a nemet vallasi menekult Quekerek lesarmazottai) kaposztatermelesben leleik oromuket.

Ugy lelassultunk, hogy csak masnapra terveztuk hogy Sarchiban erunk, ami a szekergyartasarol hires. Igyalvohelyet kellett keresni. Nem akadt mas csak egy faluban a templom es a focipalya kozotti betoncsik. De nem volt baj, mivel 5kor en mar aludtam egeszen masnap reggel 6ig. Azert ellatogattak a helyiek megnezni minket.

dsc_8074.JPG

 

Masnap Sarchiban eloszor megneztuk apiacot ahol epp vasar nap volt. Rengeteg cuccosrol gozunk nem volt mi az. Kiprobaltunk nehanyat. Volt aztan vagy 4 fele citrus, avokadok minden fajtaja. Az ismertek kozul a salat jol nezett, bar furcsa mod gyokerestul szedik. Viszont a paradicsom minosithetetlen. Repa szinu es allagu, csatlakozik a korabban vasarolt hihetetlenul kicsi es ocska gorogdinnyehez. Vilagjarasunk soran (torokorszagot leszamitva) azt tapasztaltuk, hogy a zoldsegek es gyumolcsok Magyarorszagon a legjobbak, kar hogy ezt mashol nem meltanyoljak.

A piac utan meglatogattuk a hires szekergyarto uzemet, ahol regi modszerekkel, vizikerek hajtassal acsoljak, faragjak es festik valamirevalo mesteremberek a diszes szekereket, amiket annak idejen kaveszallitasra hasznaltak. Volt persze mellette valamire valo mugli turista gagyi ajandek uzlet is.

 

Monteverde fele az uton felvettunk egy stoppost aki turavezeto a hegyen, de epeko gorcs miatt korhazba kellett mennie es most hazafele igyekezett. Megtudtuk tole, hoyg az egeszsegugyi rendszer egeszen hasznalhato, annak aki fizeti, de nem mindenki teszi ezt meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr6214163629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása