... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2018.08.09. 03:20 | @i | Szólj hozzá!

Fojtofuge lepcsohaz es lombkorona hidak, Monteverde III 0807

dsc_8875.JPGAz utolso napunkon Monteverden ujabb csodakat lattunk. Egyreszt a szallodaval szemben a hegyoldalban van egy hatalmas fojto fuge. Errol a dogrol azt kell tudni, hogy magvait a madarak valahol a fa tetejen kakiljak ki. Itt el kezd csirazni es mindaddig szereny kicsi fakent no az agon, amig hosszu lelogo pecabot gyokerei foldet nem ernek. No ekkor megmutatja foga feherjet. Elkezd vastagodni es szovevenyes gyoker es agrendszerevel korbeolelo, majd megfojtja (torzsnovekedeseben gatolja) a gazdanovenyt. A birkozas eltart egy fel evszazadig, de mindig a fuge nyer. Egy ido mulva a tamaszto fa elpusztul es elkorhad, agrendszerenek ureget hagyva maga utan. Altalaban ok a legnagyobb fak az erdoben, a kapokot leszamitva. No itt epp ez az allapot van es a korulolelo szovevenyt hasznalva belul fel lehet maszni a faban. Belulrol ugy nez ki a csavarodo szarakon maszni mint ha az Alien diszletei kozott masznank.

dsc_9273.JPGAztan a mugli balhe kereteben befizettunk a Selvatura nevu helyre ahol is 8 nagy fuggohidat epitettek a lombkoronaszint fole es a fak felmagassagaban. Igen megerte, nekem meg a Monteverde Cloud forestnel is jobban tetszett. Ez kicsit mar a karibi oldalra esik, amiatt nedvesebb lehet az idojaras es itt a koderdo fai magasak. A sok rajuk tapadt cuccostol gyakran tornek ezert ez az erdo kicsit zaklatottnak tunik, de nagyon szep. Az ilyen lombkorona utak nagyon sokat mutatnak, mert a koderdokben/esoerdokben igazabol az elet zome odafebnt zajlik. Vagy 4 orat bogarasztunk, ucsorogtunk a hidakon. Remelem meg turitek a kepeket, van nehany fekete/feher is mert en azt szeretem.

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr314170653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása