... avagy

tapasztalataink a világ különböző részeiről. A névadásról bővebben a Mi is az az Obi Tours posztunkban.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

2020.04.22. 10:09 | @i | Szólj hozzá!

Karantén kulinária 2: fent és lent

img_20200413_092050s.jpgFent: ha már velünk  a kovász és mindennap etetem munkára is próbáljuk fogni. Az első projekt a kedvenc youtube főzős csatorna a Test Kitchen egyik javaslata volt a Crepe Suzette. Ami egy narancsos francia palacsinta. A Crepe-et vagy Galette-et (nemtom pontosan mi a különbség) úgy csinálják mint egy magyar palacsintatésztát, azzal a különbséggel, hogy kovászt is tesznek bele és fél napig hagyják erjedni. Ennek eredménye egy savanykás tészta lesz. Másik kkövetkezménye, hogy jelentősen könyebben szakad a sütéskor. De azért sikerült.

Ezután jött volna a feltét, amihez Cointreau ban kelett volna feltárni narancshéjt, majd a crepe karamellizálása után cognac-al flambírozni. No erre nem volt felkészülve a kulipintyó és a rezsó. Mivel kedvencem a főzz amiből tudsz bevetettük narancsos-sütőtöklekvárt. Ezt kevertük vajjal és cukorral, ezen karamellizáltuk a crepeket, majd a fenti lekvárral. Illetve az előző napról maradt almakompótos csokipudinggal ornamentáltuk. Igen jó volt! A tészta magában az erjesztéstől szokatlanul savanyú lenne, de az édes cuccokkal szépen egyensúlyba jött.

Amúgy gyanítom ez az egyik legősibb (mármint a kovászos palacsinta, nem a Cointreau) (indo-európai) kaja lehet mert indiától bretagne-ig lehet ilyen kovászos palacsinatfélékkel találkozi. Bretagne-i coucsurfereink csináltak hajdinalisztből jó kiadósan megrakott galetteket nekünk.

 

 Leimg_20200420_114820s.jpgnt: Megpróbáltuk a kenyeret is. Ugye a múltkori lepényen lehet még túllépni. Bemenő paraméter: sütő nincs! Vettem egy nagy vaslábost, tetővel. Dutch oven néven fut az angol nyelvterületen. Ebben sokan csináltak már szép kenyeret sütőben vagy tűzön. Én előszőr a villanyrezsón próbáltam. Gyanítottam gond lesz a hőeloszlással. Gond is lett, hiába borítottuk be alufóliával hőszigetelés végett. A kenyér alja szenes let a tetején meg nem lett kérge. A fotón látható szép barna szín az a füstőlés eredménye. Szép barna parenyica ízű füstölt kenyeret sikerült kifejlesztenem (forón balra) az alján széntányérral. Kellett hozzá fog!

Belátva ez nem megy a megkelt tészta másik felét meggőzöltem, rögtönzött gőzölöben. Ezzel feltatláltam a knédlit (a fotón jobbra). Szemmel láthatólag ez az étel a csóró, kemence nélküli paraszt étele lehett. Egy másik neolitikus kaja :)

De nem adjuk fel, felépülésünk után a vaslábossal rakott tűzben újra megpróbáljuk!

 

Címkék: karanten

A bejegyzés trackback címe:

https://obitours.blog.hu/api/trackback/id/tr815630798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása